Frikjenner gasstanker-kapteinen

Foto: Bendik Ytredal, TV 2

Katastrofen var nær da gasstankeren «Marte» holdt på å treffe land ved Mongstad mandag. Kapteinen varslet aldri om motorstoppen, men politiet sier han ikke har brutt reglene.

Mandag kveld gikk politiet om bord i gasstankskipet for å avhøre kapteinen om den dramatiske timen da skipet drev hjelpeløst mot land utenfor Mongstad. Slepebåter fikk hindret en katastrofe bare minutter før tankeren gikk på grunn på øya Fedje i Hordaland.

- Kapteinen sa det slik at han var så nær at han nesten kunne ta på land. Så nær var det nok ikke. Det var snakk om cirka 200 meter, sier lensmann Kjell Idar Vangberg på Austrheim og Fedje til TV 2 Nyhetene.

Lensmannen vurderte å evakuere hele området, før tankeren ble berget helt inne i fjæresteinene mandag morgen.

Hadde ikke tid
Blant spørsmålene politiet stilte den italienske kapteinen, var hvorfor ikke han selv varslet om den kritiske motorstansen. Det var trafikkleder Edgar Monge i trafikktårnet på Fedje som oppdaget og varslet at tankeren var i drift.

- Ut fra loggen viser det seg at de har fått maskinstopp 3-4 minutter før trafikksentralen tok kontakt med båten. De har altså ikke hatt noe særlig tid til å varsle, og etterforskningen fra vår side er avsluttet, sier lensmann Vangberg.

Glad kaptein
Kapteinen ville ikke la seg intervjue av TV 2, men skal overfor politiet ha uttrykt stor lettelse over at dramaet endte godt.

- Han er jo glad i dag. De fryktet jo at de skulle gå på land, så både kaptein og mannskap er veldig glade for at det ikke hendte verre ting, forteller lensmannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.