*Nettavisen* Nyheter.

Frikjenner Stavanger-politiet

Foto: Kristian Bruarøy/TV 2 Nettavisen

STAVANGER (TV 2): Statsadvokaten i Rogaland kan ikke se at Stavanger-politiet gjorde noe galt i forkant av ranet av Norsk kontantservice, som kostet en politimann livet.

03.11.04 14:44

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) hartidiligere kritisert Stavanger-politiet for å ha holdt informasjonen for tett til brystet i forkant av det brutale ranet. Sefo mener det skjedde en systemsvikt da informasjon om at et ran var under oppseiling, ikke ble gitt videre til politimenn ute på patrulje.

Statsadvokaten kan ikke se at verken Rogaland politidistrikt eller enkeltpersoner kan kritiseres for håndteringen i forkant av ranet. Saken henlegges med begrunnelsen «intet straffbart ansees bevist».

Avviser Sefos konklusjon
I en pressemelding fra Rogaland statsadvokatembeter avvises Sefos konklusjon om at politiet i mars 2004 hadde informasjon om at NOKAS-tellesentralen i realiteten var ranernes mål.

«Statsadvokaten kan ikke se at sakens dokumenter gir grunnlag for en slik entydig konklusjon», skriver statsadvokat Harald L. Grønlien i pressemeldingen.

Han er også uenig i Sefos konklusjon om at det var et uklart ansvarsforhold mellom leder for operativ enhet og leder av politistasjonen.

«Etter statsadvokatens vurdering er det i sakens dokumenter ikke grunnlag for å si at det har vært uklarhet av betydning», skriver statsadvokaten.

Kritikk fra Riksadvokaten
Også Riksadvokaten har kommet med kritikk av Sefo. I et brev Riksadvokaten har sendt Sefo Rogaland blir Sefo kritisert for å ha lagt fram rapporten før statsadvokaten har truffet en påtaleavgjørelse.

I brevet går det fram at riksadvokaten aldri var informert om at Sefo skulle legge fram rapporten.

«I en sak som åpenbart har stor offenlitg interesse, bør det være selvsagt at riksadvokaten orienteres også om innstillingen, senest samtidig med at den offentliggjøres», skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i brevet.

Sefo satte i gang etterforskning av Stavanger-politiet like etter det brutale ranet i april.

Sefos oppgave var å finne ut hvorvidt politiet i Rogaland hadde vist grov uforstand i forbindelse med ranet av Norsk Kontantservice. Sefo har etterforsket to forhold. Det ene er våpenbruken på Domkirkeplassen i Stavanger ransdagen, og det andre er det som skjedde i forkant av ranet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag