RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nettavisen)

Frikjent for å ha forgiftet kona

Sist oppdatert:
OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): 46-åringen som var tiltalt for å ha forgiftet kona med arsenikk og tarmbakterier, er frikjent i Oslo tingrett.

Rettens flertall mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det var ektemannen som forgiftet kona. Samtidig utelukker de ikke at kona selv kan ha inntatt arsenikk, selv om dette etter rettens mening er lite sannsynlig.

- Det foreligger ikke tilstrekkelige bevis for at tiltalte tilførte sin ektefelle arsenikk, sa tingrettsdommer Claus Brynildsen da dommen ble lest opp i ettermiddag.

- Ingen motiv

Mannen var tiltalt for drapsforsøk fordi påtalemyndigheten mener han forsøkte å ta livet av sin kone med arsenikk.

- Tiltalte hadde ikke noe klart motiv for å drepe, mener rettens flertall.

Retten mener det er bevist at kvinnen hadde arsenikk i kroppen, og at dette må ha blitt tilført henne på en eller annen måte. Tilførselen av stoffet skal ha skjedd flere ganger, i små mengder, i perioden 1998 til 1999. Retten mener det er sannsynlig at hun ble tilført arsenikk for siste gang 4. juli 1999.

- Rettens flertall kan ikke utelukke at fornærmede kan ha skaffet seg arsenikk selv. Det er ikke ført bevis på at tiltalte har skaffet seg arsenikk på sin arbeidsplass, heter det i dommen.

Stoffet ga kvinnen store lidelser. Derfor mener retten at det er uforståelig dersom hun har gjort dette frivillig.

Rettens mindretall, ved meddommer Thor Harald Thorsen, mener derimot at det er tilstrekkelig bevis for at det var tiltalte som tilførte sin ektefelle arsenikk. Han mener det finnes motiv for å skade ektefellen, blant annet for at ektemannen skulle få overtaket i forholdet og for å skjule sine økonomiske problemer.

Thorsen mener at ingen andre kan ha gjort dette, og legger vekt på at tiltalte i praksis hadde muligheten til å skaffe seg arsenikk fra sin arbeidsplass. Han mener det ikke er tilstrekkelig bevist at ektemannen forsøkte å drepe kona.

- Ikke oppklart
Ektemannens forsvarer, Berit Reiss-Andersen, er ikke overrasket over dommen:

- Jeg ble ikke overrasket. Jeg synes retten har avsagt en riktig dom. Dette tolker jeg som en bekreftelse på at saken ikke er oppklart, og at det ikke har vært enighet. Dermed kan ingen domfelles, sier Reiss-Andersen til pressen etter domsavsigelsen.

Hun sier hennes klient er lettet over sakens utfall.

- Ekteparet har hatt et samliv gjennom etterforskningen. De stoler på hverandre, og det regner jeg med at de fortsetter med, sier forsvareren. Hun har foreløpig ikke tatt opp med sin klient om hvorvidt han ønsker å kreve erstatning som følge av saken.

Påtalemyndigheten ba om betenkningstid da dommen ble forkynt i Oslo tinghus.

- Jeg blir overrasket om de anker, sier Reiss-Andersen.

Bor med kona
Mannen stod i tillegg tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter og for å ha injisert tarmbakterier i kvinnens kropp i 1997. Heller ikke på dette punktet mener retten at det finnes tilstrekkelige bevis for å dømme ektemannen.

Det som gjør saken spesiell, er at kona aldri har anmeldt mannen sin. Årsaken er at hun ikke tror at han forsøkte å ta livet av henne.

Ekteparet bor fortsatt sammen og har felles ansvar for en mindreårig datter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere