*Nettavisen* Nyheter.

Frikjent for mordbrann

Foto: Arne Lutro

Til tross for at retten mener tiltalte snakker usant om hvor han var da brannen ble påsatt, frikjente de 35-åringen for mordbrannen i Bergen for tre år siden.

Dommen er et knusende nederlag for påtalemakten, som krevde at den 35 år gamle kurderen fra Irak som var tiltalt for mordbrann etter en brann i Bergen 6. mars 2001 skulle dømmes til seks års fengsel.

I en enstemmig domsslutning kommer retten frem til at brannen må ha vært påtent enten forsettelig eller uaktsomt. I dommen heter det også at tiltalte mangler troverdighet i forhold til egne bevegelser på brannatten. Men retten mener dette i seg selv ikke er tilstrekkelig bevis for domfellelse.

35-åringen ble derimot dømt til 50 dages betinget fengsel for et mindre trygdebedrageri og må betale tilbake 10.254 kroner til Bergen kommune.

- Vitnene «glemte»
- Vi har en del å lære i denne saken i forhold til etterforskningen. De tekniske bevisene kunne vært prioritert og lagt frem annerledes. Jeg mener det var de usikre vitneobservasjoner som førte til at retten mente det ikke var skjellig grunn til mistanke, sier aktor, statsadvokat Jarle Golten Smørdal, til TV 2 Nettavisen.

Smørdal tror mange vitner lettere kunne si at de hadde «glemt» detaljer fordi det gikk tre år fra brannen til rettsaken kom opp. Han skylder på tung etterforskning og sommel både hos politiet og påtalemakten for den lange tidsbruken.

- Riktig dom
Forsvareren til den tiltalte kurderen fra Irak, advokat Egil Jordan, sier til TV 2 Nettavisen at han mener dommen var korrekt.

- Jeg tar til etterretning at retten mener min klient mangler troverdighet, men ut i fra bevisførselen var det en riktig dom, sier Jordan.

Og for å strø ekstra salt i sårene til påtalemakten, understreker han at klienten hans også slipper å betale forsikringsselskapets erstatningskrav på over 2,9 millioner kroner. Det er normalt langt lavere beviskrav i en erstatningssak. Jordan mener derfor at påtalemakten bør ta dette signalet dersom de vurderer å anke dommen til lagmannsretten.

- Avslag på erstatningskravet ble i dommen bare begrunnet med en setning. Dette vil ikke få noe å si i vår vurdering av om vi vil anke, sier aktor Golten Smørdal til TV 2 Nettavisen.

Han har allerede sendt sin innstilling til Riksadvokaten om hvorvidt dommen skal ankes, men statsadvokaten vil ikke si noe om sine anbefalinger.

Kan be om ny varetektfengsling
Dersom Riksadvokaten beslutter å anke saken, utelukker ikke Golten Smørdal at det kan bli aktuelt å begjære ny varetektfengsling. Under etterforskningen og i påvente av rettsaken forsvant tiltalte to ganger.

- Du kan si at tiltalte har hatt en adferd som i så måte gir grunn til bekymring, sier statsadvokat Golten Smørdal til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.