RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frikjent for tavlestikking

(Foto: Morten Ø. Karlsen, TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
En 15-åring er frikjent for å ha stukket en tavlebit i magen på en medelev som nesten døde.

Gutten ble i våres dømt til to års betinget fengsel av Oslo tingrett, men anket saken til lagmannsretten. Nå har Borgarting lagmannsrett frikjent gutten fordi de mener han handlet i nødverge.

Det var i september i fjor at 15-åringen stakk en sylskarp tavlebit 8-10 centimeter inn i magen på en jevnaldrende medelv på Hauketo skole i Oslo. Tavlebiten kuttet av pulsåren og deler av tarmsystemet, og holdt på å ta livet av medeleven.

Slåss i klasserommet
Det livsfarlige stikket kom etter en krangel mellom de to guttene, som startet da læreren gikk ut av klasserommet for å hente kopier. Medeleven skal blant annet ha festet halsgrep på 15-åringen, dratt han rundt i klasserommet og mobbet han for hans lave høyde. 15-åringen tok deretter en stol og slang den mot medeleven, som såvidt kom seg unna.

Kampen fortsatte etter at læreren kom tilbake i klasserommet. Læreren grep ikke inn i opptøyene, på grunn av helseproblemer, men gikk i stedet for å hente hjelp.

I basketaket som oppstod ble hodet til 15-åringen slått mot tavlen, slik at den knuste. 15-åringen brukte deretter en bit av tavlen til å stikke medeleven.

- Jeg mente ikke å stikke. Jeg fikk en refleks, jeg tenkte meg ikke om, sa gutten da han var i retten.

15-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og hevder at han handlet i nødverge.

Ble redd
Lagmannsretten trodde på gutten og skriver blant annet at «stikket fant sted etter at tiltalte i et klasserom med mange andre elever til stede hadde vært utsatt for gjentatte legemsfornærmelser».

Ifølge retten hadde likevel ikke 15-åringen rett til å forsvare seg ved å stikke medeleven i magen, og mener at han med dette overskredet grensene for nødverge.

«Overskridelsen skyldes imidlertid alene den redsel og sinne som medelevens overgrep hos ham hadde forårsaket. Han blir derfor frifunnet etter straffeloven § 48 fjerde ledd», fastslår lagmannsretten.

Den 15 år gamle tavlestikkeren må imidlertid betale 20.000 kroner i oppreisning til medeleven og 2.500 kroner i erstatning for ødelagte klær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere