*Nettavisen* Nyheter.

Frikjent i Hemsedal-saken anmelder tidligere ordfører for voldstrusler

ANMELDER TRUSLER: Advokat Arne Seland (innfelt øverst) anmelder tidligere ordfører i Trondheim Anne Kathrine Slungård for å ha oppfordret til vold mot hans klient. Forrige uke ble tre menn frikjent i en voldtektsak, noe som har skapt voldsom debatt de siste dagene. Foto: Scanpix, Ungt entreprenørskap og Advokat-Huset

Tidligere ordfører i Trondheim er blant dem som blir anmeldt, bekrefter forsvarer Arne Seland til Nettavisen.

10.08.16 10:01

Etter at tre menn ble frikjent for gjengvoldtekt av Andrea Voll Voldum, i Hemsedal-saken, har minst én av dem mottatt et titalls volds- og drapstrusler på SMS og på Facebook.

Det forteller mannens forsvarer Arne Seland til Nettavisen.

- Vi kommer ikke til å anmelde Andrea for noe, det er per definisjon ikke ulovlig å offentliggjøre navnene, slik hun har gjort. Men alle som kommer med trusler om vold, og drapstrusler, kommer vi til å anmelde, sier advokaten til Nettavisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Advokat Arne Seland. Foto: Advokat-Huset

- Anmelder tidligere ordfører

- Når ledende politikere går ut med trusler om vold, og oppfordring til vold, da er det noe som ikke stemmer, sier Seland.

Politikeren han sikter til er tidligere ordfører i Trondheim, Høyre-politiker Anne Kathrine Slungård. Hun er nå varerepresentant på Stortinget for Sør-Trøndelag.

I et Facebook-innlegg skrev hun følgende:

«Jeg blir fysisk syk av dette, rett og slett spyklein og frustrerende forbanna!! Jeg håper inderlig at noen tar disse tre jævlene, rundbanker og kjølhaler, gjerne hver gang de viser seg offentlig».

- Vi anmelder henne også. Alle som har kommet med trusler, eller oppfordret til vold blir anmeldt, sier Seland bestemt.

Til Nettavisen skrev Høyre-politikeren følgende i en SMS mandag kveld:

«Jeg tar dette til etterretning. Utover det har jeg ingen kommentar til dette nå».

Les også: Denne voldtektskommentaren vant «hele» Facebook

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tusenvis møtte frem for å demonstrere mot frifinnelsen av de tre mennene som var tiltalt for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen


- Det var nærmest lynsjestemning

Seland forteller også til Nettavisen at hans klient fortsatt befinner seg i utlandet. Forsvareren sendte ham ut av Norge etter de mange truslene den frikjente mannen mottok.

Mandag var det demonstrasjoner mot frifinnelsen i flere byer i landet, noe som gjorde at forsvarer Seland fryktet for sin klient.

- Jeg forstod det slik at ett av demonstrasjonstogene skulle avsluttes utenfor leiligheten til min klient. Det har nærmest vært lynsjestemning, til tross for at han er frikjent i saken.

Les også: Hemsedal-frikjente vurderer søksmål etter å ha blitt navngitt i sosiale medier

Klikk på bildet for å forstørre.

Anne Kathrine Slungård (H), tidligere ordfører i Trondheim, og vararepresentant på Stortinget for Sør-Trøndelag, blir anmeldt for oppfordring til vold. Foto: Ungt entreprenørskap

Den endelige dommen i Hemsedal-saken kom i begynnelsen av juli. Men det var forrige uke folk engasjerte seg og debatten tok av.

Borgartig lagmannsrett hadde behandlet saken for andre gang, og de tiltalte mennene ble igjen frikjent i lagmannsretten, selv om det ble 3 mot 4 i stemmeantall i deres disfavør.

Påtalemyndigheten har valgt ikke å anke frikjennelsen til Høyesterett, men toppadvokat John Christian Elden blogget tidligere tirsdag om hvordan en anke kunne ha sett ut.

Statsadvokat og påtaleansvarlig Jan Eivind Norheim ønsket ikke å kommentere Elden-bloggen overfor Nettavisen.

Les også: - Man sitter igjen med følelsen av ikke å bli trodd

«Alle» debatterer dommen

For at mennene skulle bli dømt måtte minst fem av de syv dommerne ha funnet de tiltalte skyldig.

Saken har vakt voldsom engasjement og debatt, og både «vanlige folk i gaten» og jurister har tatt ordet. Meningsytringer er kommet i sosiale medier, i avisartikler og i bloggform.

Den fornærmede kvinnen, Andrea Voll Voldum, har også offentliggjort navnene på de tre frikjente mennene i et innlegg på sosiale medier.

Hun begrunnet identifiseringen med at hun ikke vil at andre «skal oppleve det marerittet og den torturbehandlingen jeg ble utsatt for».

Les også: Andrea Voll Voldum om at tusenvis møtte i protest mot voldtektsdom: - Det er rørende og spesielt å være her

(artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Et folkehav av mennesker demonstrerte for Andrea Voll Voldum utenfor Stortinget i Oslo mandag. Det var også demonstrasjoner i flere andre byer i landet. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen


Beklaget voldsoppfordring

Mandag beklaget den tidligere ordføreren i Trondheim oppfordringen til vold mot de frikjente mennene på sin Facebook-profil. Ifølge Adresseavisen la hun ut følgende innlegg:

«I en situasjon hvor jeg var rasende, fryktelig engasjert og fortvilt gjorde jeg det som ingen skal gjøre og som jeg aldri har gjort før; lot frustrasjonen løpe over tastaturet og komme til uttrykk i en melding hinsides folkeskikk og anstendighet.»

En av meddommerne som frikjente de voldtektstiltalte mennene har også blitt utsatt for hets. Toppadvokat og jusekspert John Christian Elden har tatt til orde for at folk må la dem være i fred.

Les også: La meddommerne være i fred

(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("xzPk7RFLetP4resfTYQNQA", false)


- Uskyldig inntil man er dømt

- Jeg mener at Slungård, som politiker, har et samfunnsansvar, og jeg synes ikke at et slik ansvar er forenelig med å oppfordre til vold. Det er helt på tvers av rettsstatsprinsippene våre at frikjente menn skal utsettes for straffbare handlinger, sier forsvarer en av de frikjente mennene i Hemsedal-saken, Elisabeth Myhre til Nettavisen.

Hun har ikke fått full oversikt over omfanget av trusler hennes klient har mottatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elisabeth Myhre - advokat Foto: Advokat Staff

- Det er gitt en voldsoppfordring, og det er helt uakseptabelt. Jeg vil råde min klient til å anmelde denne typen oppførsel som vi blir oppmerksomme på. Uansett er det positivt at hun har gått tilbake på dette og beklaget, sier Myhre.

I sine 20 år som advokat har Seland aldri opplevd noe lignende tilstander etter en domsavsigelse.

- Man er uskyldig inntil man er dømt. Det er et rettsprinsipp at det er bedre at skyldige går fri, enn at uskyldige blir dømt.

- Når det blir lynsjestemning mot mennesker som er frikjent setter det hele rettssikkerheten på spill. Når meddommere også blir truet kan vi risikere at folk kvier seg for å være meddommer i sedelighetssaker. Og hvert fall for å frifinne, sier Seland.

Les også: - Gjengvoldtektsaken kan påvirke rettssikkerheten

Må betale erstatning

Selv om mennene ble frikjent for gjengvoldtekt av Andrea Voll Voldum, må de likevel betale 300.000 i oppreisning til kvinnen.

For å få erstatning kreves bare simpelt flertall, og med 4 mot 3 stemmer var dette altså tilstrekkelig.

I slutten av dommen heter det blant annet:

«Mindretallet, meddommerne XX, YY og VV, har tatt i betraktning at det kreves en lavere grad av sannsynlighet for å pålegge de tiltalte å betale oppreisning enn ved den strafferettslige vurderingen av saken.

Håkon Engebakken Duesund, som forsvarer den tredje av mennene i Hemsedal-saken, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag