RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frisk på landet - «psyk» i byen

Sist oppdatert:
Psykoser og depresjoner er mer utbredt i storbyer enn på landsbygda, viser en svensk undersøkelse. I Norge er Oslo verst.

Et trendy urbant image har kanskje gjort storbyen mer populær, men undersøkelsen fra svenske Karolinska Institutet er ikke fornøyelig lesning for byløvene.

Hele 4,4 millioner personer - absolutt alle svensker mellom 25 og 64 år - ble tatt med i undersøkelsen, og delt inn i fem kategorier etter økende grad av tettbebyggelse eller urbanisering, skriver forskning.no.

Gøy på landet
Undersøkelsen gav oppsiktsvekkende resultater.

Personer som bodde i de mest tettbefolkede områdene hadde 68-77 prosent større risiko for å utvikle psykose og 12-20 prosent større risiko for depresjon enn personer i områder med liten bebyggelse.

Hva som er årsaken til at flere byfolk har problemer går ikke fram av undersøkelsen. Mulige årsaker kan være stressende omgivelser, mindre sosialt nettverk og liten kontakt mellom etniske grupper, spekulerer forskerne.

Mest problemer i Oslo
Sjekker man statistikken i Norge, viser den at psykiske plager er vanligere i Oslo enn i resten av landet.

Tall fra Helse- og levekårsundersøkelsen 1998 viser at 13,5 prosent av menn i Oslo har psykiske problemer, mot mellom fem og ni prosent andre steder. For kvinner er ikke forskjellen like tydelig.

- Byen har mer toleranse for avvik og avvikere, og derfor vil det lettere både oppstå og utvikles alle typer avvik, som psykiske problemer, kriminalitet, mangfold av samlivsformer og livsstiler. Dette er noe av byens kjerne, den skal nettopp huse denne slags toleranse, sier miljøpsykolog Oddvar Skjæveland til forskning.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere