RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frisvold informert om budsjettsprekk

Sist oppdatert:
7. januar, en uke før forsvarssjef Sigurd Frisvold selv hevder han kjente til budsjettsprekken, fikk han de første indikasjoner på at noe var galt.

Under pressekonferansen tirsdag sa forsvarssjef Sigurd Frisvold at han ble kjent med overforbruket i Forsvaret så sent som 12. januar i år.

Men tirsdag sendte generalinspektør for Hæren, Lars Sølvberg, en kopi av en e-post til hærens ansatte. Den viser at det på forsvarssjefens sjefsmøte 7. januar, altså en uke tidligere, ble informert om en budsjettsprekk på 338 millioner kroner.

Signalene om overforbruk kom første gang i november. Da opplyste Hæren at det lå an til en sprekk på 100 millioner kroner. I e-posten som VG er i besittelse av, skriver Sølvberg hvordan underskuddsbomben ble detonert:

«Da vi tok juleferie var bildet betryggende, med kun forklarbare og håndterbare avvik. Signalene fra Sjef HSTY (Hærens styrker) var da et mulig overforbruk i størrelsesorden 100 millioner kroner – tilskrevet kostnader feilaktig belastet Hæren for intops (internasjonale opperasjoner), hvilket tilsa at vi styrte mot null i årsregnskapet. Gjennom sentrale regnskapskjøringer etter jul ble et helt annet bilde avdekket. 6. januar meldte Sjef HSTY til meg om et mulig overforbruk på 399 millioner, og i forsvarsjefens sjefsmøte dagen etter la jeg fram en oppdatert oversikt med et foreløpig årsresultat for Hæren på minus 338 millioner¿»

Sølvberg har blitt bedt om å fratre sin stilling. Ifølge Dagbladet har han også fått munnkurv av forsvarssjef Sigurd Frisvold.

Ifølge generalmajor Kjell Grandhagen, sjef for Hærens styrker, var Hæren klar over budsjettsprekken allerede 16. desember. Da ble temaet diskutert under et ledermøte i Oslo.

- Jeg tror den meget alvorlige budsjettsituasjonen ble forstått av alle på ledermøtet, sier Grandhagen til Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere