*Nettavisen* Nyheter.

Fritt fram med våpenpass

Met et europeisk våpenpass slipper nordmenn som skal jakte eller konkurrere i utlandet å deklarere våpen og ammunisjon ved inn- og utreise.

25.05.05 10:23

Tollregion Oslo og Akershus har på forespørsel fra NJFFs jaktkonsulent Bjørn Ivar Rindal avgitt et klinkende klart svar på hvilke regler som gjelder: Det er ikke nødvendig å deklarere våpen ved grensepassering dersom man har et europeisk våpenpass. Men vær oppmerksom på at du må kunne forevise våpenpasset dersom det er kontroll. Du kan også ta med en «rimelig mengde ammunisjon», som det så presist heter.

Tillatelsen gjelder begge veier, slik at utenlandske jegere som vil jakte i Norge, ikke lenger trenger fylle ut midlertidig innførselserklæring når de tar våpen inn i landet. Forutsetningen er at de har våpenpass, og kan dokumentere at våpenet skal brukes på jakt eller trening, enten ved å forevise jaktkort eller invitasjon til stevne.

Jamfør Våpenforskriftens kapittel 20 er det politimesteren, det vil si våpenkontoret på din lokale politistasjon, som utsteder norsk europeisk våpenpass: «Politimesteren kan utstede europeisk våpenpass, jf. direktiv 91/477/EØF av 18. juni 1991 om ervervelse og besittelse av våpen, til personer som er bosatt i riket og som lovlig innehar jakt- eller konkurransevåpen. Europeiske våpenpass gis som hovedregel en gyldighetstid på 5 år.»

§ 20-2 fastslår videre at du med et europeisk våpenpass kan utføre og senere gjeninnføre skytevåpen, våpendeler og rimelig mengde ammunisjon til disse våpen dersom du er kortere vekk enn 3 måneder.

Jaktkonsulent Rindal understreker at dette er de krav NORSKE myndigheter stiller. Andre land kan ha tilleggskrav for innførsel av våpen og ammunisjon. Det er derfor en fordel å kontakte vedkommende lands ambassade dersom du skal på utenlandstur.

Kilde: Norges Jeger og Fiskerforbund

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.