Frivillige møter flyktningene i Oslo: - Hadde ikke vi vært her, hadde folk klikket

BLIR MØTT AV FRIVILLIGE: Asylsøkere har ankommet Oslo med buss og får hjelp av frivillige til å finne veien til Tøyen og Politiets utlendingsenhet.

BLIR MØTT AV FRIVILLIGE: Asylsøkere har ankommet Oslo med buss og får hjelp av frivillige til å finne veien til Tøyen og Politiets utlendingsenhet. Foto: Mohsan Raja (Privat)

I 50 dager har frivillige vært på plass for å hjelpe asylsøkerne som kommer til Tøyen i Oslo. Selv mener de innsatsen sparer det offentlige for store summer.

21.12.15 09:15

OSLO (Nettavisen): En gruppe frivillige som kaller seg Nattevaktene på Tøyen har nå vært i sving utenfor Politiets utlendingsenhets lokaler på Tøyen i 50 dager i strekk, en milepæl de nådde fredag. For to uker siden hadde de tenkt å pakke sammen og avslutte innsatsen, men de valgte å fortsette. Presset på mottaksapparatet er fortsatt stort, og på det nye ankomstsenteret i Råde er det fortsatt utfordringer, innrømmer Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU).

- Sparer det offentlige for store summer

- Det er fortsatt stort behov for oss her. Vi gjør en jobb det offentlige skulle gjort og sparer samfunnet for store summer, sier tobarnsfaren Mohsan Raja (30) til Nettavisen. Han tok initiativet til Nattevaktene på Tøyen, en gruppe som nå utgjør 10-12 personer.

- Natt til søndag kom det en gruppe på 100 asylsøkere med buss til Oslo, blant dem mange familier. Det skal ha vært rundt 30 barn i alderen fra spedbarn til seks år.

- Det er kaos. Ingen er der for å ta imot asylsøkerne, utenom oss. I går var det noen som måtte på legevakten med en skadd fot, og en av våre måtte følge dem dit og legge ut av egen lomme, forteller Raja til Nettavisen søndag.

FRIVILLIG TILBUD: Mohsan (nummer to fra venstre) og de andre frivillige var også søndag kveld i sving utenfor PUs lokaler på Tøyen og på Oslo bussterminal. Mens det var kø for registrering inne hos politiet, kunne asylsøkerne vente i Nattevaktenes oppvarmede telt, der det også var mat og drikke. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Han innrømmer at den frivillige innsatsen begynner å røyne på for flere av de som deltar. Selv har han vært i sving en rekke kvelder og netter.

- Jeg kan ikke forstå at det ikke er et apparat på plass for å ta imot asylsøkerne. Pengene blir brukt på feil måte, sier han.

Mens Røde Kors yter frivillig innsats på Tøyen og har et formelt samarbeid med PU, står Nattevaktene for et grasrotinitiativ.

Tilbyr mat og drikke

Hver kveld rigges det opp telt med stoler og bord og gassovner i nærheten av lokalene til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. De frivillige tilbyr mat og drikke til ventende asylsøkere og har også ting som klær, leker og bleier.

- De fleste er slitne og sultne når de kommer og setter til livs mye mat. Vi forstår at de har hatt en lang og slitsom reise, sier Raja.

Da behovet for mat meldte seg sist onsdag, la Nattevaktene ut en melding på sin Facebook-side. Etter kort tid hadde de fått ti pizzaer, lammekoteletter og brødskiver, forteller Raja.

Asylsøkere venter utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Mohsan Raja (Privat)

Venter på bussterminalen

Hver kveld setter også frivillige fra Nattevaktene kursen for bussterminalen i Oslo, der mange asylsøkere ankommer via Sverige. De er der fra 17-tiden til siste buss ankommer og hjelper asylsøkerne å finne veien til Tøyen. Med gule refleksvester tar de imot asylsøkerne og viser vei til Tøyen for de som ønsker det.

Raja er klar på at det offisielle mottaksapparatet er for dårlig rustet i møte med det antallet asylsøkere som nå kommer.

Han forteller om folk som blir gående på Oslo bussterminal i 6-7 timer eller går rundt i byen før de finner fram til Tøyen eller får informasjon.

Fakta

1867 asylsøkere

- Viktig med godt førsteintrykk

- Mange kommer til Oslo og er endelig ved målet for reisen, men opplever at det ikke er noen der for å møte dem. Folk går lenge uten mat og drikke. Barn fryser og gråter, og det gjør inntrykk. Jeg mener det er utrolig viktig at asylsøkerne får en god mottakelse og et godt førsteinntrykk. Det vil lette integreringen, mener Raja.

Han mener situasjonen hadde vært langt mer kaotisk uten den frillige innsatsen:

- Hadde ikke vi vært her, utenfor PU og på bussterminalen i sentrum, så hadde det klikket for mange. Dette er folk som kanskje har reist i 10-20 dager for å nå Norge. De er fysisk og psykisk utkjørt, sier Raja.

Bilde fra Ankomstsenter Østfold. PU og UDI innrømmer at det fortsatt er innkjøringsproblemer med det nye ankomstmottaket. Foto: Privat

Han forteller at de har vært vitne til en del episoder.

- En mann kom sammen med sin nevø på 14-15 år og ventet utenfor PU. Da onkelen gikk for å hente seg røyk, ble gutten sendt til mottak for enslige mindreårige. Onkelen var helt fra seg, for det var ingen tolk der og ingen kunne forklare ham hvor det var blitt av nevøen.

Buss sendt til Råde - og tilbake

Forrige helg kom det en busslast med asylsøkere som ble sendt fra Oslo til ankomstmottaket i Råde, der de opplevde å ble sendt i retur til Oslo, uten registrering. UDI har bekreftet dette.

Les også: Kapasiteten sprengt på UDIs nye mottak i Råde

Raja forteller at asylsøkere kommer ulike veier. Noen kommer med buss fra Gøteborg, noen fra Stockholm og noen kommer med tog.

Raja og hans lag av frivillige har beskrevet og dokumentert det de mener er kritikkverdige forhold for asylsøkere inne i PUs lokaler, på mottaket på Refstad og på det nye ankomstmottaket i Råde i Østfold. Skitne toaletter og barn som må gå lenge uten at foreldrene får skiftet bleier er noe av det de tidligere har påpekt.

Toalettforhold som dette har møtt asylsøkere på det nye ankomstsenteret i Råde i Østfold. Foto: Privat

Nettavisen har spurt Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet om hvordan de opplever situasjonen nå.

Innrømmer stort press

Presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI sier presset fortsatt er stort og at det blant annet var store utfordringer forrige helg, da man ikke rakk å registrere alle som kom på ankomstsenteret i Råde. Forrige lørdag måtte det derfor settes stopp på Råde.

- Det er noen innkjøringsutfordringer. Vi har ikke nådd full kapasitet på registreringen ennå, sier hun til Nettavisen.

UDI peker også på fortsatt stort behov for mottaksplasser, både til transittmottak og ordinært mottak. Behovet er 15.000 mottaksplasser i nær framtid, noe UDI i løpet av kort tid vil gå ut og be om.

Frivilige deler ut mat til asylsøkere utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


- Fortsatt i en innkjøringsperiode

- Vi er fortsatt i en innkjøringsperiode på Råde og vil ha noen utfordringer også en tid fremover. Vi jobber blant annet med transportlogistikk, sier kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i Politiets utlendingsenhet (PU) til Nettavisen.

PU foretar registrering av enslige mindreårige asylsøkere i lokalene på Tøyen, der det er verger til stede. Andre fraktes til Ankomstsenter Østfold i Råde for registrering.

Når det gjelder den frivillige innsatsen, mener PU at behovet har avtatt på Tøyen.

- PU vil takke de frivillige for den innsatsen de har lagt ned på Tøyen. PU har en fast avtale med frivillige fra Røde kors. Utover dette har behovet for frivillige på Tøyen avtatt, sier Strømmen.

Han sier asylsøkerne får mat inne i lokalene hos PU på Tøyen mens de venter, og ved et hotell i nærheten.

- Alle har tak over hodet om natten. Det er selvfølgelig anledning til å oppholde seg ute, men det er ingen som må vente utendørs hvis de selv ikke ønsker det.

PU mener dermed at behov for mat, varme, innkvartering og helsetilbud ivaretas av PU, UDI og Røde kors. Det er også legevakt til stede i PUs lokaler på Tøyen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag