*Nettavisen* Nyheter.

FrP: - Bygg lukkede mottak i bistandsland

Foto: Bergen Kommune, Marit Hommedal

- Asylinstituttet blir misbrukt av organisert kriminelle, sier helsebyråd i Bergen, Liv Røssland. Frp vil ha lukkede mottak i ventetiden.

16.04.09 11:12

(iBergen.no) - Det som er tragisk er at asylinstituttet som er så viktig for mange mennesker som er i en vanskelig situasjon, blir misbrukt av kyniske mennesker som driver organisert kriminalitet. Vi vil ha dem ut, sier Bergens helsebyråd Liv Røssland (Frp) og skylder på naive regler som Stortinget har bestemt.

Helsebyråden i Bergen er i harnisk over at folk under dekke av å være asylsøkere drar rett til Nygårdsparken i Bergen og selger narkotika til norsk ungdom omtrent som om det er en profesjonell butikkjede som er kommet til Norge.

- Vi ser at folk kommer til Norge uten identitet og med avslipne fingre uten avtrykk og uten papirer. Med kart og kompass omtrent, oppsøker de det de er kommet her for, omsetningssentralene for narkotika og slik vil vi ikke ha det i Bergen by.

- Jeg klarer ikke å skjønne tankegangen som gjør at dersom du og jeg drar ned i Nygårdsparken og selger dop så bures vi inne, mens disse folkene har et slags amnesti som gjør at vi ikke kan røre dem og ikke sende dem tilbake der de kom fra.

- Dette må Stortinget rydde opp i. Heldigvis har vi i Bergen et politi som er så mye mer på hugget enn det i Oslo at vi ennå kan ta dette i fødselen, men det er bare så mye politiet kan foreta seg. De må ha samarbeid og jeg vet at det nå er kontakt mellom UDI og politiet for å se på dette.

Lukkede mottak
Røssland får støtte fra sin partifelle i stortingsgruppen, Per Willy Amundsen.

- Hadde FrP sittet i regjeringen hadde ikke dette vært noe problem. Vi har foreslått at alle asylsøkere skal sitte i lukkede mottak til de har fått saken sin ferdigbehandlet, mens vi i stedet har Europas mest naive regjering. I dag er det bare Italia som pr. hode tar i mot flere asylsøkere og for dem er ikke det noe problem fordi får det på grunn av deres beliggenhet. De fleste drar videre. Vi får det pga vår naivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto: Stian Lysberg Solum/scanpix

63 prosent økning
- Til tross for at regjeringen påstår at de har strammet inn, er det 63 prosent økning i antallet asylsøkere i første kvartal. Sverige - som strammet inn i fjor - har en nedgang. Dessverre har vi en regjering der SV motsetter seg alt som har med innstramninger å gjøre og deres viktigste anliggende er at asylsøkerne må ha størst mulig bevegelsesfrihet i Norge. En bevegelsesfrihet de bruker til å begå alvorlige kriminelle handlinger som angrepsvoldtekter og salg av narkotika.

I følge Per Willy Amundsen får 60 prosent av asylsøkerne avslag og har ikke noe i dette landet å gjøre og det er i denne gruppen en blant annet har de organisert kriminelle som med beskyttelse fra asylintituttet er fri til å utøve kriminalitet hvor det måtte være i landet, hevder han.

- Jeg tror ikke de hadde kommet hvis de måtte sitte i et lukket mottak til de sendes tilbake.

- Hva med de som ikke kan sendes tilbake fordi vi ikke vet hvor de kommer fra?

- Vi må inngå avtaler med land som mottar bistand om å ta i mot folk som med stor sannsynlighet kommer fra dem. Eller vi kan bygge lukkede mottak i bistandsland slik at de i påvente av at asylsøknaden behandles oppholder seg i land som kulturelt er mer på linje med deres egen kultur Prosessen rundt asylsøknaden skal være like god som i dag, men jeg tror tilstrømningen av folk som ikke vil få asyl ville avtatt betraktelig, sier Per Willy Amundsen, FrP.

Brann: - Nå må vi ikke få panikk

Les flere nyheter fra Bergen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag