RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, på vei inn til forhandlingsmøte om nye kvoteflyktninger fra Syria på Stortinget.
Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, på vei inn til forhandlingsmøte om nye kvoteflyktninger fra Syria på Stortinget. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Frp: - Kun innstramminger tas opp på asylmøte

Sist oppdatert:
Asylmøtet mellom de parlamentariske lederne på Stortinget tirsdag vil ikke handle om noe annet enn innstrammende tiltak, varsler Frp.

Etter å ha sittet sammen i nesten tre timer, gikk partene fra hverandre litt før klokken 14. Men planen var å møtes igjen klokken 15.

– Det er bare en pause, varslet flere av de ordknappe parlamentariske lederne da de hastet ut av asylmøtet.

Før møtet var Fremskrittspartiets utgangspunkt klart:

– Nå skal vi utelukkende diskutere forslag knyttet til innstrammende tiltak, ingenting annet, sa partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

– Gjennomslag for de forslagene som regjeringspartiene har fremmet, vil være utslagsgivende for hva som skjer senere, la han til.

– Integrering senere

Det første møtet mellom de åtte parlamentariske lederne om innstramminger og endringer i norsk asylpolitikk ble holdt før helgen. Regjeringen har lagt fram 15 forslag til innstrammingstiltak, og dette er grunnlaget for samtalene.

Samtidig har de andre partiene lagt fram en lang rekke forslag som, i tillegg til innstramminger, også skisserer tiltak for bedre integrering av asylsøkere og flyktninger.

På spørsmål om hvorvidt integrering blir en del av samtalene, svarer Nesvik slik:

– Det vil kun være på et senere tidspunkt hvis man får gjennomslag at det vil være et tema.

Venstre-leder Trine Skei Grande antydet før møtet at integreringsspørsmål må komme på et senere tidspunkt.

– Mye av det vi må gjøre for å få til god integrering, må vi ha et annet løp på, sier hun.

Solberg vil ha signal

Forhandlingene om endringer i asylpolitikken foregår parallelt med regjeringens lovendringsforslag, som hastebehandles i Stortinget denne uken.

Statsminister Erna Solberg (H) håper asylsamtalene kan gi noen tydelige signaler om hvilken retning norsk politikk går i.

– Det viktigste for regjeringen er selvsagt at vi får et tydelig signal fra forhandlingene om innstrammingstiltak som gjør at vi kanskje får litt effekt av de innstrammingene også før lovendringene kommer, sier hun til NTB.

Regjeringen får flertall for lovendringsforslagene, men de gjøres tidsbegrenset til to år. Målet er at endringene kan tre i kraft allerede fredag.

Kjernen i forslagene er mulighet til å snu enkelte grupper av asylsøkere på grensen uten å behandle søknadene, økt adgang til å pågripe og internere asylsøkere og instruksjonsrett over Utlendingsnemnda (UNE).

Melding om integrering

Når det gjelder integrering, henviser Solberg til regjeringens stortingsmelding om dette til våren, men understreker at regjeringen gjerne tar med seg innspill fra asylforhandlingene til hva som bør utredes.

På spørsmål om det fortsatt er viktig for regjeringen å få til et bredt asylforlik, svarer Solberg slik:

– Det viktigste for oss er ikke hvor mange som er med, men at vi har et flertall og får det til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere