*Nettavisen* Nyheter.

Frp: - Vi må ha et tak på antall flyktninger

VANSKELIG: Frps justisspolitiske talsperson, Jan Arild Ellingsen, er skeptisk til et bredt forlik om flyktninger på Stortinget. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Jan Arild Ellingsen (Frp) mener det blir ekstremt vanskelig å få til et forlik om flyktninger på Stortinget.

26.10.15 13:22

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, ønsker et bredt forlik om asyl- og flytkningpolitikken på Stortinget.

Slagsvold Vedum mener situasjonen nå er så dramatisk at alle partier må hjelpe regjeringen med å håndtere situasjonen, skriver NRK.

(Saken fortsetter under.)


- Ekstremt krevende
Men regjeringspartiet Frp, har ikke noen stor tro på et bredt forlik.

- Det blir ikke automatisk slik at Frp og SV ser likt på dette, så det å finne et kompromiss som alle kan stille seg bak, er ekstremt krevende, sier Frps justispolitiske talsperson, Jan Arild Ellingsen, til Nettavisen.

På Frps landsstyremøte i helgen, sa Frp-leder Siv Jensen at de nå vil stramme inn på ordningene for asylsøkere, slik at det blir mindre attraktivt å komme til Norge.

- Hvis alle partiene legger seg på vår linje, så er det ikke noe problem, men det er jeg ikke sikker på at de vil. Så om vi får samme virkelighetsforståelse, er jeg mer i tvil om, sier Ellingsen.

- Så dere blir ikke med på noen samtaler for å få til et forlik?

- Man skal aldri si nei. Vi var med i forrige runde til det var forsvarlig, men så takket vi nei, sier han.


- Bør bli enige om et tak

Ellingsen mener utspillet fra blant annet Sp-lederen, viser at alvoret har begynt å gå opp for flere partier.

- Jeg opplever en mer nøkternhet og edruelighet fra de andre partiene, sier han, og påpeker:

- Det viktigste er at man kan diskutere og mulig komme fram til et tak på antall flyktninger. Hvor lenge skal vi diskutere ting før vi sier at vi må innføre en stans og tenke oss om før vi går videre? Det er jo slik at det for hver dag det kommer nye hit, så øker utfordringene for apparatet som tar dem imot, sier Ellingsen.

Men hvor høyt taket på antall flyktninger bør være, har han ikke svar på nå.

- Men jeg tror det er foruftig å gjøre det, sier han til Nettavisen.

Frp-politikeren mener i tillegg at Norge bør vurdere å stenge grensene, som også Frp-nestleder Per Sandberg sa i forrige uke.

- Folk har forpliktelser og rettigheter, det må vi bare respektere. Men vi skal også gjøre det vi må på en ordentlig måte. Det finnes en hjemmel for å kunne stenge grensene, men hvis vi iverksetter et slikt tiltak, må man også være i stand til å håndtere det, sier Ellingsen.

- Umulig å stenge grensen
Fremskrittspartiet ønsker også å suspendere Schengen-avtalen for å få kontroll på tilstrømningen til Norge. Men å stenge grensen til Russland, er umulig, sier professor Geir Ulfstein til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.