OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Bystyrerepresentant Carl I. Hagen fremmet onsdag mistillitsforslag mot det sittende byrådet og ba i tillegg byrådsleder Raymond Johansen (Ap) komme med en unnskyldning overfor stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp). Han fikk verken unnskyldningen eller noen støtte fra andre partier i forsøket på å felle det rødgrønne byrådet. Bakgrunn for striden er tvangsflyttingen av eldre fra St. Halvardshjemmet.

Les også: Sylvi Listhaug taus om anklager om løgn

Bare Fremskrittspartiets representanter stemte for mistillitsforslaget da forslaget var oppe til votering i et ekstraordinært bystyre.

Ble beskyldt for å drive med sirkus

Frode Jacobsen, gruppeleder for Ap, gikk så langt som å kalle mistillitsforslaget «vrøvl», mens andre representanter beskyldte Hagen for å drive sirkus i bystyresalen.

Les også: Mens eldre uten bad i Oslo tvangsflyttes, kan eldre andre steder bli boende

Hagens ønske om en unnskyldning fra byrådslederen begrunnet han med hvordan Raymond Johansen hadde svart på Sylvi Listhaugs Facebook-post.

- Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug la på sin Facebook-side ut noe Raymond Johansen omtalte som en løgn - til tross for at alle setningene er sanne. Det er faktum at beboere på St. Halvardshjemmet ble tvangsflyttet og at hjemmet nå brukes til overnatting for romfolk. «Eier de ikke skam?», skrev Listhaug, men det er et spørsmål. Raymond Johansen bør be Listhaug om unnskyldning, sa Hagen.

- Bygger ned eldreomsorgen

Han listet opp flere sykehjem som berøres av nedleggelse og pekte samtidig på at mange står på venteliste for sykehjemsplasser.

- Man bygger systematisk ned eldreomsorgen for de svakeste i Oslo, de som trenger sykehjemsplass, sa Hagen om sin og partifelle Aina Stenersens begrunnelse for mistillitsforslaget.

Før bystyret behandlet mistillitsforslaget, var det muntlig spørretime. Her var kirkene i Groruddalen, ulovlig overnatting i Middelalderparken og festen for Oslo som Europas miljøhovedstad noen av temaene.

Her kan du lese Nettavisens direktereferat fra bystyrets møte

- Europas øyne rettet mot oss

- Dette er en fantastisk mulighet. Vi har Europas øyne rettet mot oss, svarte byråd Raymond Johansen (Ap) på kritiske spørsmål rundt forslaget om å bruke 180 millioner kroner på å markere at Oslo har blitt Europas miljøhovedstad.

- Vi brukte 180 millioner kroner på et OL vi ikke fikk. Det er alltid vanskelig å sette en konkret prislapp på sånne type arrangementer. Vi har tatt en beregning på hva vi ønsker, sa Johansen.

Han fikk spørsmål fra Hallstein Bjercke (V) om hva som konkret vil stå igjen etter at denne markeringen er over.

- Det skal være et folkelig program og et faglig program. Oslo-skolene skal ha et program om dette. Et boligsosialt program kommer til å være der framover. Kampanje mot plast kommer til å ha stor betydning. Også kampanje for luftkvalitet, håper vi skal gi betydning. Jeg er veldig optimistisk og håper de pengene som er satt av vil rekke til alle tiltakene, svarte Johansen.

Les også: Hjerterå behandling av gamle mennesker

Les også: - På grensen til komisk å se at Listhaug mener at alle andre enn henne tar feil