RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp dropper «monstertrygd»

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet fjerner den såkalte monstertrygden i forslaget til nytt program for neste fireårsperiode. Per Sandberg ønsker skattefradrag i stedet.

– Jeg har en følelse av at verken programkomiteen eller rørsla vår er komfortabel med dagens formulering om å samle all offentlig støtte til barnefamiliene i en stor barnetrygd. Den rammer uheldig, sier Frp-nestformann Per Sandberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg har mer sans for den nederlandske modellen hvor det gis skattefradrag for ulike former for barnepass. Fradraget gis krone for krone enten det gjelder barnehage, dagmamma eller andre ordninger, sier Sandberg.

Han leder Fremskrittspartiets programkomité, og til høsten tar han komiteen med på studietur til Nederland for å sette seg inn i familiepolitikken der.

– Vi kan lære av nederlendernes ordning, selv om det der dreier seg om mye lavere summer enn de 50 milliardene som den norsk staten årlig bruker på barnefamiliene, sier Sandberg.

Ny programform
Førsteutkastet til nytt Frp-program sendes i slutten av uka ut til debatt blant partiets medlemmer. Også næringslivet og frivillige organisasjoner oppfordres til å komme med innspill.

Nytt av året er at Frp skal skille mellom kortsiktig handling for neste stortingsperiode og mer langsiktige prinsipper. I dagens program går Fremskrittspartiet inn for at all offentlig støtte til barnefamiliene skal samles i en ytelse. Det betyr at kontantstøtte, alle subsidiene til barnehager pluss fødselspenger skal samles i en stor barnetrygd, av mange omtalt som en monstertrygd.

Billige poenger
Per Sandberg mener at det ikke lenger vil være mulig for statsminister Jens Stoltenberg å score billige poenger på å angripe den kjempestore trygden til Frp.

– Jeg skjønner at statsministeren kan tolke dagens programpost slik han gjør, men nå skal vi gjøre det vanskeligere for ham. Vårt mål om reell valgfrihet og økonomisk rettferdighet for barnefamiliene står fortsatt ved lag, men dette skal ivaretas i prinsipprogrammet. I handlingsprogrammet skal vi så formulere hva vi kan få til i løpet av fire år, sier Per Sandberg. Han venter strid om saken på Frp-landsmøtet neste år.

Tre alternativer
Det er fortsatt uklart hva slags framtidige barnetrygdmodell Fremskrittspartiet vil samle seg om, men ideen om en kjempestor barnetrygd synes å bli begravd. I førsteutkastet til prinsipprogram skisseres det tre alternative løsninger der nummer to gir minst slingringsmonn:

* Lavere skatter og avgifter pluss færre offentlige reguleringer skal kunne realisere reell valgfrihet.

* Frp kan ikke godta ordninger som økonomisk forskjellsbehandler barn.

* Barnefamilier skal i størst mulig grad likebehandles gjennom økonomiske støtteordninger.

I handlingsprogrammet nøyer Frp seg med å love noen mindre endringer av politikken for barnefamiliene for de neste fire årene. Programkomiteen foreslår at foreldrene fritt skal kunne velge hvem som er hjemme med barnet under fødselspermisjonen.

Det foreslås også ektefelledelt beskatning i den perioden kontantstøtten benyttes. Slik beskatning vil utjevne skattetrykket mellom en- og toinntektsfamilier og vil gjøre det mulig for den som er hjemme med barn å opptjene pensjonspoeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere