*Nettavisen* Nyheter.

Frp får ikke støtte av de andre partiene

KrF-leder Knut Arild Hareide avviser forslaget om folkeavstemning. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene for en nasjonal folkeavstemning om å ta imot Syria-flyktninger, mener valgforsker og professor Bernt Aardal.

11.06.15 21:47

Venstre opplyser torsdag kveld at de kommer til å gå mot Frp's forslag og at de står på forliket i Stortinget, som ble presentert i onsdag. De sier FrP som regjeringspart må følge opp flertallsvedtak i Stortinget enten de vil eller ikke.

Les også: Enighet om avtale om Syria-flyktninger

- Vi er nå vitne til en humanitær krise av katastrofalt omfang. I en slik akutt situasjon holder vi ikke folkeavstemninger. Da bidrar vi med hjelp i solidaritet med de som er på flukt og de som lider, sier nestleder i Venstre Terje Breivik.

De understreker at Venstre egentlig ville ta i mot 10.000 flyktninger, men at det ikke var flertall for dette på Stortinget, på lik linje med at det ikke er et flertall for en folkeavstemning.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I en slik akutt situasjon holder vi ikke folkeavstemninger, sier nestleder i Venstre Terje Breivik. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

- Virker panisk

Også KrF avviser forslaget om folkeavstemning, til NRK sier KrF-leder Knut Arild Hareide forslaget kommer til å falle om en uke.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette virker noe panisk. Jeg synes også det er litt trist at det kom et forslag om at vi skal ha folkeavstemning om vi skal hjelpe eller ikke hjelpe noen av de som er de aller mest sårbare i denne verdenen akkurat nå, sier Hareide til Dagbladet.

SV trakk seg fra forhandlingene om flyktningekvoten, og partileder Audun Lysbakken sier til Dagbladet de heller ikke vil støtte noe forslag om en folkeavtstemning.

Les også: SV trakk seg på grunn av for få kvoteflyktninger

Dette er noe han også undertsreker på Twitter.

Les også: Frps forslag om folkeavstemning vekker reaksjoner i sosiale medier

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal mener det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene. Foto: Lars Brock Nilsen

- Lite sannsynlig med folkeavstemning

– Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, ikke minst EU-avstemningene, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Les også: Tybring-Gjedde råder Frp til å gå ut av regjeringen

Frp vedtok på et ekstraordinært gruppemøte torsdag at de vil ha en nasjonal folkeavstemning i forbindelse med høstens kommunevalg om flyktningspørsmålet.

Les også: Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger

Aardal mener det vil bli vanskelig å avgrense spørsmålet som det skal stemmes over.

– Et slikt spørsmål vil ikke bare kunne gjelde for eller mot Syria-flyktninger, det vil måtte gjelde andre folkegrupper også. Hvis man gjør dette så konkret, så vil man kunne spørre hvorfor man ikke kan ta opp andre spørsmål til avstemning også, sier Aardal.

Han tror det er svært lite sannsynlig at det blir noe av Frps forslag.

– Den sannsynligheten er svært lav. Det må være flertall i Stortinget for å vedta en rådgivende folkeavstemning, påpeker Aardal.

Les også: Carl I. Hagen: - Erna har sviktet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.