RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp godtar hengning

Sist oppdatert:
- Han visste hvilken straff han risikerte. Det sier Frps Jan Arild Ellingsen, som mener Norge bør respektere dødsdommen mot Osman Omar Osman.

Se intervju med Osman på TV 2 Nyhetene i kveld.

- Han har begått en handling i et land der han på forhånd visste hvilken straff han risikerte. Jeg synes vi skal respektere andre lands lovgivning, sier Ellingsen, justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, til TV 2 Nettavisen.

- Betyr det at du godtar dødsdommen?

- Ja, han må stå til ansvar for det han har gjort. Kynisk sett ville det lønt seg for ham og begått handlingen i Norge. Da ville han til de grader fått en human straff, sluppet ut etter kort tid, og hatt det bra. Nå ser det ikke spesielt lyst ut for ham, sier Ellingsen.

- Så du reagerer ikke mot dødsdommen?

- Nei, jeg er ikke bekymret.

Som Adresseavisen meldte i morges, ble Osman Omar Osman i dag dømt til døden ved hengning av en domstol i Nord-Irak.

- Ikke norsk
Frp-politikeren anerkjenner ikke Osman som norsk statsborger, og viser til at mannen oppga en annen identitet da han ble pågrepet i Irak for drapet på kona Marita Strøm enn den han oppga da han ble norsk statsborger.

Han mener Utenriksdepartementet ikke bør forsøke å få Osman utlevert til Norge for å gi ham en mer human soning.

- Nei, det synes jeg ikke. Det blir å honorere en borger som er dømt i et annet land. Vi bør ikke være overdommer, men respektere at her er det en annen kultur, med andre strafferammer.

Viktigere enn Ikea-montering
Ellingsen tar det for gitt at statsminister Kjell Magne Bondevik kommer til å gripe inn og markere Norges motstand mot dødsdom i forbindelse med dommen.

- Jeg regner med at han kommer til å gjøre noe med denne saken, også. Det her må være like viktig som monteringsbrosjyrene til Ikea, sier Ellingsen ironisk.

Verre i Norge
Frps justispolitiske talsmann er mer bekymret over straffeutmålingen i Norge enn over dødsdommen i Nord-Irak.

- Ja, men med motsatt tilnærming. Vi leter med lys og lykte for å finne formildende omstendigheter for gjerningsmannen, mens offeret er satt på gangen til de grader. En tøffere linje ville være mer i tråd med det ofrene ønsker seg. Jeg synes vi heller skal se på egen straffeutmåling, som går for mye i motsatt retning, sier han.

Komplisert
Nestlederen i Stortingets justiskomite, Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, betegner saken som svært komplisert, men mener likevel UD bør be om at Osman får sone i Norge.


- Hvis han beholder sitt norske statsborgerskap, sammenholdt med at han har barn i Norge, og at det ikke blir bestemt at han skal fratas kontakten med dem, så mener jeg det er naturlig å be om soningsoverføring.

Ap-politikereren mener norske myndheter må reagere mot dommen.

- Vi kan ikke akseptere at noen land bruker dødsstraff, spesielt ikke overfor en norsk statsborger.

Se intervju med Osman på TV 2 Nyhetene i kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere