RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp krever krigsforbryter utlevert

Sist oppdatert:
Frp krever at Norge utleverer en krigsforbryter-dømt serber (57). Partiet mener det er unødvendig av norsk politi å se nærmere på dommen.

Mannen ble ifølge NRK dømt for krigsforbrytelser av en domstol i Kroatia i 1997, men skal aldri ha fått dommen forkynt. Han kom til Norge året etter, og er innvilget permanent bosettingstillatelse av Utlendingsdirektoratet, som mener 57-åringen har et berettiget behov for beskyttelse.

- Unødvendig
Politiet i Follo arbeider med å ta stilling til om betingelsene for utlevering av mannen er til stede. Dersom påtalemyndigheten mener han bør utleveres, blir saken oversendt domstolene for behandling.

Fremskrittspartiet mener etterforskningen er unødvendig.

- Den rollen skal vi glemme. Norske myndigheter kan ikke gå inn i den enkelte rettsstat og etterforske domsavsigelser i andre land. Statsråden bør gripe inn og sørge for en utsendelse eller utlevering, sier stortingsrepresentant Per Sandberg til NRK.

Reagerer
Også Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne Signe Øye er kritisk til at mannen har opphold i Norge, i likhet med dommer Hanne Sofie Greve som var medlem av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

- Det er grunnleggende viktig at norske myndigheter kommer til bunns i en slik sak. Ordningen med opphold i Norge er begrunnet i behovet for beskyttelse mot forfølgelse, ikke for å beskytte overgripere mot straffansvar. Saker som denne er ikke bare et spørsmål for UDI, men også en politisak, sier Greve til NRK.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere