*Nettavisen* Nyheter.

Frp krever toårs-avtale

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Fremskrittspartiets Siv Jensen ønsker en forpliktende avtale med regjeringen - en avtale som skal vare frem til valget i 2005.

03.11.03 15:04

Frp vil ha en forpliktende, skriftlig avtale med Bondevik-regjeringen. Den skal aller helst en vare helt til neste stortingsvalg i 2005. Det kom frem da nestleder Siv Jensen møtte regjeringens forhandlingsleder, Jan Tore Sanner (H), mandag for å starte de første samtalene om statsbudsjettet.

- Lei vinglingen
Jensen ville ikke svare på om ønsket om en forpliktende avtale er et ufravikelig krav for å inngå budsjettforlik med regjeringen. Hun vil heller ikke svare på om Frp kan være villig til å inngå en ettårs-avtale.

Det hun imidlertid er klar på, er at Frp er lei av det partiet kaller «vingling fra regjeringen». Det tror Jensen også at folk flest er.

- Vi må ha tettere kontakt med regjeringen, ellers blir det ikke noen forutsigbarhet i politikken. Vi opplever at vi må forhandle med regjeringen hvert halvår om tidligere avtaler. Jeg tror folk flest også begynner å bli veldig lei den vinglingen, sier Jensen.

Hun medgir at en slik avtale vil innebære at Frp også vil forplikte seg, men hun vil ikke si hva ha disse forpliktelsene konkret vil være.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kald skulder fra regjeringen
Ifølge regjeringens forhandlingsleder Jan Tore Sanner (Høyre) er det ikke er sannsynlig at regjeringen vil møte ønsket fra Frp om en forpliktende avtale.

- Signalene fra Frp gjør at det også er naturlig å snakke med de andre partiene, sier Sanner som også snakket med finanspolitisk talsmann Øystein Djupedal (SV) og finanspolitisk talskvinne Hill-Marta Solberg (Ap) mandag.

Opposisjonen jobber nå intenst med å bli ferdige med sine alternative budsjett som regjeringen i år har «tvunget» dem til legge fram før budsjettforhandlingene starter. Frp ligger fram sitt budsjettalternativ torsdag, Frp er klar fredag og Ap har varslet at de vil legge fram sitt alternativ onsdag 12. november.

18. november skal finansinnstillingen være klar, men i praksis kan partiene forhandle helt frem til finansdebatten onsdag 26. november. Det er denne dagen statsminister Kjell Magne Bondevik eventuelt vil stille kabinettspørsmål på statsbudsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.