RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp kritisk - KrF glad

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Frp synes Nobelkomiteens valg er merkelig og mener prisen burde gått til antiatomvåpen-aktivister. Jon Lilletun (KrF) applauderer komiteens valg.

- Jeg mener det er litt på siden å gi fredsprisen til en miljøvernaktivist, sier stortingsrepresentant Morten Høglund (Frp).

Han sitter i utenrikskomiteen for Frp og mener at fredspriskomiteen ikke har klart å finne rett kandidat.

- Jeg er overrasket over prisen. Det er et så ekstremt trusselbilde i dag når det gjelder atomvåpen at prisen burde gått til organisasjoner som jobber mot disse våpnene. Jeg ønsker ikke å så tvil om årets fredsprisvinner, men jeg mener andre kandidater var mer aktuelle, sier stortingsrepresentant Morten Høglund.

- Så du mener at prisen er ufortjent?

- Jeg ønsker ikke å si tvil om at hun er en verdig vinner. Hun fikk Sofie-prisen og det var svært velfortjent. Men det var noe overraskende at hun fikk fredsprisen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Også Frp-leder Carl I. Hagen syns Nobelkomiteen har gjort et merkelig valg.

- Jeg trodde intensjonen i Alfred Nobels testamente var å fokusere på en person eller organisasjon som hadde arbeidet aktivt for fred, eller med fred som siktemål, i året som var gått. Det er merkelig at komiteen har sett helt bort fra den ufred verden lever med til daglig og gitt prisen til en miljøforkjemper, sier Hagen.

Parlamentarisk leder i KrF, Jon Lilletun (bildet), er på sin side veldig glad for at Wangari Maathai vant årets fredspris.

Han mener at å gi fredsprisen til en miljøvernaktivist er å ta vare på skaperverket.

- Det er spesielt gledelig at den går til en kvinne og en afrikansk kvinne, sier Lilletun.

Var det overraskende at Wangari Maathai fikk prisen?

- Ja, navnet er ikke særlig kjent, men utnevnelsen befester inntrykket av at Nobelkomiteen er blitt en spennende komité som går sine egne veier. På sikt kan vi ikke skape noe fred hvis vi ikke tar vare på livsgrunnlaget, derfor synes det var på plass å gi prisen til en miljøvernaktivist, sier Lilletun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere