RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp lokker Ap i vikarsaken

(Scanpix / Regjeringen)
Sist oppdatert:
Vil gjerne samarbeide om å innføre det omstridte vikarbyrådirektivet. Men Frp har én ny forutsetning.

Regjeringspartnerne i SV og Sp har vedtatt å ta dissens i regjeringen mot en innføring av EUs vikarbyrådirektiv her til lands. Dermed må direktivtilhengerne i Ap, som også har en samlet fagbevegelse mot seg, ut på en sjelden frierferd på borgerlig side. Der er entusiasmen for direktivet til stede hos samtlige partier.

Det er ventet at Ap vil trumfe gjennom saken i regjeringen allerede før helgen. Frp tilbyr nå Ap å bli med på et forslag som med de to partienes stemmer vil få flertall i Stortinget.

- Vi inviterer nå Arbeiderpartiet til et samarbeid om vikarbyrådirektivet. Vi i Frp ønsker også å imøtekomme fagbevegelsen, ved å fjerne tvilen knyttet til deres største ankepunkt, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Heftig debatt

Lederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité sikter her til debatten som raser om hvorvidt arbeidsmiljølovens bestemmelser, eller begrensninger, rundt midlertidige ansettelser, vil stå seg mot EU med direktivet. NHO har varslet en runde i EUs rettssystem om nettopp dette punktet. Poenget er at NHO ønsker det fagbevegelsen frykter, nemlig en mer fleksibel adgang til å bruke midlertidig ansatte.

- Frp mener derfor at regjeringen bør sette som krav at det skal være nasjonal myndighet som har råderett over arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser. Får man denne forutsetningen på plass, har man også innfridd og kvittert ut LOs største bekymring med direktivet. Dette er vårt krav og tilbud til Stoltenberg for å få flertall for direktivet, sier Eriksson.

Likebehandling

Han skjønner heller ikke hvorfor fagbevegelsen er mot direktivet, der likebehandlingsprinsippet står sentralt.

- Jeg må ærlig talt si at jeg har vanskelig for å skjønne at LO går imot at innleid arbeidskraft skal ha samme rettigheter til lønn, arbeidstid, overtid, pauser, hvileperioder, nattarbeid, ferie, helligdager, informasjon om ledige stillinger, som faste ansatte, sier Eriksson.

I LO har man argumentert med at dette er prinsipper som kan innføres uten at man behøver et nytt direktiv, som det jo i tillegg hersker stor usikkerhet rundt.

Aps talskvinne og frontfigur i direktivsaken, Anette Trettebergstuen, rister på hodet over utspillet fra Frp.

- Det er litt spesielt at Frp nå forsøker å gi et inntrykk overfor fagbevegelsen om at de ønsker å frede arbeidsmiljøloven, sier Trettebergstuen til ANB.

Den juridiske ekspertisen Ap har konsultert med, blant annet i departementene, mener arbeidsmiljølovens bestemmelser vil stå seg, men noen endelig garanti har ingen kunnet gi.

- Hul retorikk

- Når vi anbefaler å innføre direktivet, legger vi jo til grunn at bestemmelsene i arbeidsmiljøloven vil bestå. Dette er hul retorikk av Frp, som slår inn åpne dører for å tekkes fagbevegelsen. Ingen må glemme at det er de borgerlige, med Frp, Høyre og Venstre i spissen, som utgjør den største trusselen mot arbeidsmiljøloven. Sist de borgerlige hadde regjeringsmakt, svekket de arbeidsmiljøloven, mens det første vi gjorde var å reversere dette, slår Trettebergstuen fast.

Men Frps Robert Eriksson er ikke fornøyd med svaret fra Trettebergstuen. Han kontrer med at Frp nå faktisk kan komme til å måtte revurdere sitt ståsted.

- Her må arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sette seg på flyet til Brüssel og få slått fast at hennes jurister har rett, sier Eriksson.

- Hvis ikke vi kan garantere for at de norske reglene om midlertidig ansatte vil stå seg, så kan vi komme til å måtte gå gjennom direktivsaken på nytt, avrunder Robert Eriksson.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere