*Nettavisen* Nyheter.

Frp på kollisjonskurs med velgerne

Foto: (Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX)

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Fremskrittspartiet er på kollisjonskurs med egne velgere når partiet ikke vil gi folk råd om hva de skal mene i EU-saken.

Frps egne velgere mener partiet bør ha en klar mening i EU-spørsmålet.

Fremskrittspartiformann Carl I. Hagen er sterk motstander av at partiet skal ta et klart standpunkt før en eventuell ny folkeavstemning om EU. Under landsmøtet i Stavanger fredag sa Hagen at han i denne saken ikke ønsker å gi folket noe råd.

- Her bør vi stole på hver enkelt velger, hver enkelt kvinne og mann. Det er folk flest som skal bestemme om Norge skal inn i EU. Dette må være forankret i folket, ikke styrt fra eliten, sa Hagen fra talerstolen på landsmøtet.

Frp-velgerne vil ha råd
Denne gang er Hagen og Frp på full kollisjonskurs med sine egne velgere. Hele 7 av 10 Frp-velgere, eller 69 prosent, mener at partiet bør ta et klart standpunkt i EU-saken. Det viser en måling TNS Gallup har laget for TV 2. Bare 25 prosent av Frp-velgerne er enig med partiet som ikke vil ta noe standpunkt.

Alle vil ha råd fra politikerne
Det samme er holdningen blant velgere som foretrekker de andre partiene. Et klart flertall av folket mener EU-saken er så viktig at politikerne fra det partiet de skal stemme på må ha et klart EU-standpunkt. Klarest er holdningen hos velgerne til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre, hvor så godt som alle svarer at partiet må ha et klart EU-standpunkt.

Av alle spurte svarer 76,5 prosent at de mener det partiet de skal stemme på, bør ha et klart EU-standpunkt før en eventuell ny folkeavstemning, mens bare 18 prosent ikke mener det. De siste 5,5 prosentene har ingen mening om saken.

Trondheim Frp vil råde folket
Fremskrittspartiet i Trondheim har gått inn for at partiet skal gi folk et klart råd i EU-saken. Kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge sier til TV 2 Nyhetene at det ville vært en klar fordel.

- Jeg tror det er mange som etterlyser tydelige klare svar, og det er det viktig at vi som politikere har, og vi som parti også har, sier Dahlberg Hauge.

Partiets stortingsrepresentant fra Trondheim, Christopher Stensaker som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget, er ikke enig.

- Vi har bestemt oss for at dette skal opp i en ny folkeavstemning. Derfor vil jeg gi folk mitt personlige råd i tilfelle de spør meg, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.