Gå til sidens hovedinnhold

Frp-profil ville ha en «etnisk norsk» leder av 17. mai-komiteen i Oslo

Da varaordfører Kamzy Gunaratnam ble ny leder av 17. mai-komiteen i Oslo, spurte Frps Inger-Marie Ytterhorn hvorfor stadig innvandrere får dette vervet.

Mange gratulerte Kamzy Gunaratman (Ap) med utnevnelsen etter at den ble gjort kjent på Facebook lørdag formiddag, skriver Aftenposten. Men en av dem som reagerte kom ikke med gratulasjoner.

– Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?, lød innlegget til Inger-Marie Ytterhorn.

Ytterhorn er tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og var medlem av Nobelkomiteen fram til årsskiftet.

- Rasistisk

Innlegget vakte oppsikt og flere kalte utsagnet rasistisk. Ytterhorn svarte søndag formiddag med at hun har tiltro til Kamzy Gunaratman, men at det for henne virker mer naturlig at en etnisk nordmann og helst en Oslo-borger leder 17. mai-komiteen.

Varaordføreren selv fastslår overfor avisen at utsagnet fra Ytterhorn er rasistisk:

– Hun sier rett ut at en med etnisk norsk bakgrunn er bedre skikket enn meg til å lede en komité. Det er rasisme.

Nettavisen har forsøkt å kontakte Ytterhorn søndag ettermiddag, men foreløpig uten hell

Siv Jensen: - Tar avstand

Partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet tar fullstendig avstand fra Ytterhorns kommentarer.

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentaren er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, sier Frp-leder Siv Jensen til Aftenposten.

Støre etterlyser oppgjør

Også partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre reagerer på Ytterhorns kommentar. Han kaller kommentaren både krenkende og rasistisk.

- Gang på gang ser vi at FrP-ere kommer med splittende og polariserende kommentarer, skriver han.

- Vi kan ikke trekke på skuldrene og bli vant til slike kommentarer. Vi må si ifra hver gang at dette ikke hører hjemme i norsk politisk debatt. Jeg etterlyser Siv Jensen. Hun må ta ett oppgjør med slike holdninger i sitt eget parti, skriver Støre i ett Facebook-innlegg.

- Det viser seg at Høyre sin strategi om å ansvarliggjøre FrP i regjering ikke virker. Splittende og krenkende ytringer blir fremført med større autoritet når det kommer fra medlemmer av et regjeringsparti.

Les også: Ryanair er i hardt vær etter rasisme-episode

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken