RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp snur om Munch-museet

Foto: Oslo kommune (Oslo kommune)
Sist oppdatert:
Har igjen bestemt seg for at de vil ha Munch-museum i Bjørvika.

Striden om det nye Munch-museet ser ikke ut til å ha noen ende.

Tirsdag ettermiddag skrev Aftenposten at Fremskrittspartiets bystyregruppe snur i saken, og at det dermed ikke lenger var politisk flertall for et nytt museum i Bjørvika, det såkalte Lambda-prosjektet.

Årsaken til at partiet snudde skal etter det avisen erfarte være at prosjektet er blitt mer kostbart enn først planlagt. Ifølge avisen så mente Frp at utbyggingen ikke lenger samsvarte med avtalen de inngikk med Høyre og Venstre for fire år siden - om å flytte Munch-museet fra Tøyen.

- I beste fall betyr snuoperasjonen er kraftig utsettelse, og i verste fall at hele museumsbyggingen i Bjørvika blir lagt på is, skrev Aftenposten.

Snur for andre gang
Men ikke nok med det. Tirsdag kveld opplyser bystyret at Frp har snudd igjen, og at de nå likevel ønsker et nytt Munch-museum i Bjørvika.

- Vi bestemte at vi går inn for «Lambda» i denne bystyreperioden, sa bystyregruppens leder, Svenn Erik Kristiansen, til NRK umiddelbart etter et ekstraordinært.

Byrådet i Oslo sendte tirsdag reguleringsplanen for nytt Munch-museum og Deichmanske hovedbibliotek, samt de omkringliggende områder Bjørvika, til behandling i bystyret.

- Saken følger opp forliksavtalen med Riksantikvaren fra mai i år, og legger dermed grunnlag for utbyggingen av disse viktige kulturinstitusjonene og den videre fremdrift i Bjørvika, sier byrådsleder Stian Berger Røsland i en uttalelse.

Byrådet anbefaler at det såkalte hovedalternativet realiseres for nytt Munch-museum og Deichmanske hovedbliotek i Bjørvika.

- Munchs kunst er Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv og dette forslaget vil legge til rette for at byggingen av nytt museum kan starte, sier Røsland.

- Jeg lover museum på Tøyen
Det var i midten av mai at det ble kjent at byrådet i Oslo hadde blitt enig med riksantikvar Jørn Holme om et forlik for reguleringsplanen for deler av Bjørvika, noe som ga grønt lys for planene om et nytt Munch-museum.

LES OGSÅ: Munch-løsningen er klar

Samtidig gikk Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, ut og sa at slaget langt fra var tapt.

- Slaget er absolutt ikke tapt. Dette er jo bare et forslag. Det er bystyret som skal avgjøre dette spørsmålet, sa Rieber-Mohn til Nettavisen.

Rieber-Mohn mente velgerne må få avgjøre hvor Munch-museet skal ligge, og lovet at museet blir på Tøyen om de vinner valget til høsten.

- Hvis vi vinner valget så ønsker vi å bygge et flott Munch-museum på Tøyen. Dette blir en viktig sak for oss i valgkampen, sa hun.

LES OGSÅ: - Jeg lover at Munch-museet blir på Tøyen

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere