RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp støtter enslig adoptivpappa

Sist oppdatert:
- Jeg synes dette er flott, sier Frps familiepolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen. Han gir sin fulle støtte til «Andrè», den første enslige mannen i Norge som er godkjent som adoptivpappa.

- Jeg går ut fra at dette er en mann som er flink på dette området. Når man først har åpnet for at enslige kvinner får adoptere, så er det en selvfølge at også menn får gjøre det, sier Knudsen, som er medlem av Stortingets familiekomité.

Etter at regjeringen åpnet for at enslige kan få adoptere i 1998, har det til nå bare vært enslige kvinner som har adoptert barn fra utlandet. I fjor adopterte 22 enslige kvinner barn fra utlandet gjennom Adopsjonsforum. I år får 14 utenlandske barn via Adopsjonsforum et nytt hjem hos en enslig norsk mamma.

Diskriminering
Det er derfor historisk at en enslig pappa er godkjent for utenlandsadopsjon.

- Det er mange menn som er minst like flinke omsorgspersoner som kvinner. Gjennom min jobb i Stortingets familiekomité kommer jeg i kontakt med veldig engasjerte fedre, og jeg kjenner også engasjerte fedre personlig. Da synes jeg det er en selvfølge at de blir vurdert på lik linje med kvinner, sier Knudsen.

Frps familiepolitiker understreker at han i utgangspunktet synes det er best at adoptivbarn får to foreldre, men når det gjøres unntak må ikke menn diskrimineres, mener han.

- Det pågår fortsatt en diskriminering av menn. Rettsinnstanser har en tendens til å gi hovedomsorgen til mor, men det er ikke noe i veien med menn som gjør at de ikke kan være minst like gode omsorgspersoner som kvinner.

- Mener du at enslige menn er blitt diskriminert?

- Det kan tyde på at det har vært en diskriminering når ingen menn tidligere er godkjent, men det kan ha noe med at menn ikke har tenkt på at de kan adoptere før. Det kan ha noe med holdningene i samfunnet å gjøre.

Krysser fingrene
Adopsjonsforum har sendt en søknad til Kina på vegne av ”Andrè”. Han venter nå i stor spenning på om Kina godtar søknaden. Dersom Kina sier ja åpner dette for at flere enslige menn kan bli adoptivpappaer.

- Det tror jeg det kan bli. Det er flott at vi har fått en foregangsperson på dette området, sier Knudsen.

Han krysser fingrene for at den enslige mannen får det barnet han drømmer om fra Kina.

- Ja, det får vi håpe på!

Ikke homofil
Den enslige mannen har skrevet under på at han ikke er homofil, slik kinesiske myndigheter krever. Frp setter også grensen ved homofil adopsjon.

- En rekke land vil ikke godkjenne homofil adopsjon, så det er en av grunnene til at det bare blir tullete å godkjenne homofile for adopsjon i Norge, sier Knudsen.

Stortinget behandlet nettopp et forslag fra SV om å likestille homofilt partnerskap med ekteskap, noe som blant annet ville betyr full likestilling i forhold til adopsjon.

Dette ble avvist av Frp og KrF, mens Høyre, Sp og Venstre vil ta dette opp på sine landsmøter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere