RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp topper hatbarometer

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
En av tre kan absolutt ikke tenke seg å stemme på Fremskrittspartiet. Det gjør dem til det partiet som flest velgere aktivt vender ryggen til.

Det er ingen andre partier som har så stor antipati hos velgerne som Fremskrittspartiet. Det kommer frem av den første antipatimålingen TNS Gallup har gjennomført for TV 2. Hver tredje av de spurte, 31 prosent sier at de absolutt ikke kunne tenkje seg å stemme på partiet, som har avholdt landsmøte i Stavanger i helgen.

Utdannende avviser Frp
Blant de spurte i undersøkelsen som oppgir at de har høyere utdanning svarer halvparten at de absolutt ikke kan tenke seg å stemme på Fremskrittspartiet dersom det var Stortingsvalg i morgen. Mens bare 15 prosent av de som kun har grunnskoleutdanning avskriver partiet som uaktuelt. Antipatimålingen gjenspeiler dermed de ordinære Partibarometrene som TNS Gallup lager for TV 2, hvor Frp sliter med å få draget på velgere med høy utdanning.

Kvinnene vender i større grad ryggen til Frp enn mennene. Det er i aldersgruppen mellom 45 og 59 år at den største anitipatien mot partiet ligger, viser undersøkelsen. Antipatien mot Frp er noe større i byene enn i landkommunene.

Det er ansatte i offentlig sektor som i størst grad avviser Frp som partivalg. Nesten halvparten av de spurte som er yrkesaktive i det offentlige sier de ikke kan tenke seg å stemme på partiet. Antipatien mot Frp er også størst blant velgere med høy inntekt, og klart lavest blant velgere med inntekter under 200.000 kroner i året.

Det er i første rekke velgere som sier de vil stemme på Ap, Venstre og SV som avviser Fremskrittspartiet som partivalg.

Mange misliker KrF

Antipatimålingen viser også at det er svært mange velgere som ikke kunne tenke seg å stemme på Kristelig Folkeparti. Hele 27 prosent av de spurte oppgir dette partiet som uaktuelt. KrF er minst populært blant velgere med bare grunnskole og yrkesaktive i privat sektor samt arbeidssøkende og permitterte.

Frp velgerne misliker KrF
Av velgere som sier de kan tenke seg å stemme på Fremskrittspartiet er det Kristelig Folkeparti som oppnår høyest prosentandel når de blir spurt om hvilket parti de absolutt ikke kunne tenke seg å stemme på. Vel halvparten av Frp-velgerne sier det er uaktuelt å stemme KrF.

De fleste godt likt
Foruten Fremskrittspartiet som hele 31 prosent oppgir at de ikke ville ha stemt på, og Kristelig Folkeparti som 27 prosent oppgir at de aldri ville ha stemt på, er antipatien mot de andre partiene langt lavere. 8,5 prosent oppgir at de aldri ville stemt på Rød Valgallianse, 8 prosent på Sosialistisk Venstreparti, 6 prosent på Arbeiderpartiet, 5 prosent på Høyre, 3 prosent på Senterpartiet og 3 prosent på Venstre. De øvrige spurte ønsket enten ikke å bevare spørsmålet eller hadde ingen mening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere