Gå til sidens hovedinnhold

Frp vant skolevalget

Det var ikke uventet Frp som kom best ut av årets skolevalg. SV og Frp har knivet om seieren, og torsdag var resultatet klart. Sjekk tallene i ditt fylke.

Frp ble det største partiet i 11 fylker. Den høyeste oppslutningen kom i Østfold med 37,1 prosent av stemmene. Lavest oppslutning var det i Sogn og Fjordane med 17,7 prosent.

Frp fikk en oppslutning på 26,0 prosent, en økning på 11,9 prosentpoeng fra forrige skolevalg i 2001. SV kom på en god annenplass, og oppnådde 21,3 prosent. Dette er en nedgang på 2,2 prosent sammenliknet med 2001, melder NTB.

- Ungdom opptatt av valgfrihet

- Det er en oppmuntring for alle de tusener av fremskrittspartimedlemmer som nå driver aktiv valgkamp, sier Hagen til NRK.

Hagen sier til NTB at han tror Frp gjør det så bra i skolevalget fordi ungdom er opptatt av valgfrihet. Også FpU er fornøyd.

"Wow, helt enormt, fantastisk", jubler formannen i Fremskrittspartiets Ungdom Trond Birkedal.

- Vi har fokusert mye på valgfrihet, noe som fenger blant de unge. Vi har vært tydelige og klare og vi har hatt flinke debattanter, sier Birkedal til NTB.

- Oppsiktsvekkende

SV-leder Kristin Halvorsen er også svært fornøyd med SVs andreplass.

- Det er egentlig helt utrolig at vi klarer å gjøre et så strålende valg ved skolene. Det er oppsiktsvekkende at vi klarer å holde oss på et så høyt nivå som rundt 20-tallet for tredje gang på rad ved skolevalgene, sier Kristin Halvorsen til NTB.

Ap tredje største

Ap ble det tredje største partiet med 13,5 prosent, en oppgang på 1,8 prosentpoeng.

AUF-leder Gry Larsen mener at resultatet i skolevalget viser en positiv tendens for Arbeiderpartiet.

- Jeg er veldig glad for at vi går fram. Skolevalgene viser aldri hvordan oppslutningen blir på selve valgdagen, men resultatet sier noe om en tendens, sier Larsen til NTB.

Høyre fikk en oppslutning på 12,9 prosent, 3,5 prosentpoeng lavere enn sist skolevalg. Senterpartiet fikk 6,9 prosent, og dette er 2,3 prosentpoeng opp. RV gikk ned med 0,3 prosentpoeng, og stakk av med 4,6 prosent av stemmene.

KrF på vei ned

KrF fikk 3,7 prosent, 2,4 prosentpoeng lavere enn forrige skolevalg. Venstre gikk marginalt ned, med 0,1 prosentpoeng, til 3,4 prosent. KP ble det minste partiet, med 2,1 prosent. Dette er 0,1 prosentpoeng lavere sammenliknet med skolevalget i 2001.

Det var 105.654 gyldige stemmer ved skolevalget i år, og 393 skoler deltok i skolevalget i 2003.

Sjekk resultatet i ditt fylke

Bildet er tatt under skolevalget på Åssiden videregående skole i Drammen . Foto. Scanpix

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger