RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp vil ha færre kommuner

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet vil mer enn halvere antallet kommuner her i landet.

Oslo (ANB): - Målet bør være å redusere fra 430 til under 160 kommuner, sier Frp-nestformann Per Sandberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han leder Fremskrittspartiets programkomité, som nå for første gang utarbeider et eget handlingsprogram for neste stortingsperiode pluss et langsiktig prinsipprogram. Tidligere har Frp laget et felles program der prinsipper og handling er mer sauset sammen.

Sette minstenorm
- Mange av dagens kommuner er dessverre for små til økt lokalt selvstyre, sier Sandberg. Programkomiteen i Frp foreslår derfor at det gjennomføres en demokratireform basert på frivillige kommunesammenslåinger.

- Det bør settes en viss minstenorm på kommunestørrelse, sier Sandberg. Han varsler kraftige lokkemidler, blant annet i form av en storstilt satsing på veiutbygging. Sandberg er inspirert av danskene, som har klart å redusere antallet kommuner fra 271 til 98 samtidig som fylkeskommunen er lagt ned.

Også Frp ønsker å legge ned fylkeskommunen, og partiet lover samtidig å redusere antall fylkesmenn fra 19 til seks-sju i løpet av neste stortingsperiode.

Lover nye veier
Per Sandberg mener det er riktig å ta utgangspunkt i de områdene som i dag utgjør en naturlig bo-, service og arbeidsregion.

- For å redusere avstandsulempene må vi bygge ut stamveier og annen infrastruktur, sier Sandberg og lover tiårets samferdselsløft.

- En ny stamvei mellom Alta og Tromsø kan eksempelvis forkorte avstanden med 20 mil, sier samferdselspolitikeren.

Frp står samtidig fast på sitt nei til bompenger, veiprising eller andre former for brukerbetaling.

Lokalt politi
I slutten av uka sendes førsteutkastet til nytt Frp-program ut til partiets medlemmer. Her er det mye gjengkjennelig Frp-politikk, men nå har altså programkomiteen prioritert løftene i et eget handlingsprogram for de neste fire årene.

- Vi har gjort betydelige endringer innenfor justis og politi. Vi vil la kommuner som ønsker det få opprette et lokalpoliti som skal jobbe etter lokale myndigheters prioriteringer. Vi ønsker en politiutdanning i flere trinn for å få politifolk raskere inn i sektoren. Man behøver ikke bruke faglærte til å motta anmeldelser, sier Sandberg. Han ønsker også et prøveprosjekt der publikum kan anmelde per e-post.

Fremskrittspartiets programkomité vil også overføre Utrykningspolitiets oppgaver til de lokale politidistriktene.

Lavere skatter
Frp vil innføre et flatere skattesystem med store minstefradrag. Det skal bidra til at flere kan leve av egen inntekt. Progresjonen i inntektsskatten skal også gradvis fjernes, slik at det blir mer lønnsomt å jobbe en time ekstra. Frp skal videre «arbeide for å avvikle» arveavgiften og formuesskatten. Partiet lover å avvikle eiendomsskatten.

Programkomiteen mener at avgifter «i større grad» bør øremerkes til å betale for utgifter den avgiftsbelagte gjenstanden påfører samfunnet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere