*Nettavisen* Nyheter.

Frp vil henge ut sexforbrytere

Foto: Bjørn Sigurdsøn (SCANPIX)

Frp vil at det skal opprettes en nettside med navn, bilde og adresse på seksualforbrytere. Andre partier slakter forslaget.

21.07.05 22:41

Justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, foreslår at det bør opprettes en nettside der seksualforbryteres navn, bilde, fødselsdato og adresse skal legges ut til offentlig beskuelse. Han viser til at det amerikanske justisdepartementet åpnet en slik nettside onsdag.

- Må ta konsekvensene
- Det viktigste her er at en slik nettside ville virke preventivt, ved at man kan passe på at uskyldige tredjeparter kan unngå å omgås mennesker som har en slik legning eller er dømt for slike forhold, sier Ellingsen til TV 2 Nettavisen.

Prinsippet om at de som har sonet ikke skal straffes også i ettertid, må vike i saker som dette, mener Frp-politikeren.

- Noen typer kriminalitet er så integritetskrenkende at man må ta mer hensyn til offeret enn gjerningsmannen. Da må gjerningsmannen ta den konsekvens av sin adferd at han kan bli lagt ut på en nettside, så folk vet hvem de skal beskytte seg mot, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gapestokk
De andre partiene steiler ved forslaget.

- Vi kan ikke ha en offentlig gapestokk på internett. Folk som er dømt og har sonet straffen sin, skal ikke ha dette hengende ved seg i all tid fremover, sier Høyres justispolitiske talsmann, Trond Helleland, til TV 2 Nettavisen.

- Det er ikke noen realistisk sjanse for at dette skal bli vedtatt. Det er et rent markeringsforslag fra Frp, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeiderpartiet mener forslaget bare kan gjøre vondt verre.

- Det å bli hengt ut på en nettside gjør at seksualforbryterne ikke får mulighet til å rehabiliteres. Dermed kan de bli enda farligere, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne, Gunn Karin Gjul.

Hun mener imidlertid at politiet burde ha en nettbase med oversikt over hvor dømte seksualforbrytere befinner seg, og viser til at Ap la frem et forslag om dette før sommerferien.

- Prinsipielt galt
Heller ikke Krf vil støtte Frps forslag.

- Krf ønsker også at man skal avstå fra å begå slik uhyrligheter. Men vi tror ikke at det å lage lister over seksualforbrytere vil føre til at de unngår å begå overgrep igjen, sier partiets justispolitiske talsmann, Finn Kristian Marthinsen. Også han viser til at de som har sonet sin straff, bør ha mulighet til å starte et nytt liv.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVs Inga Marthe Thorkildsen mener forslaget både er uhensiktsmessig og prinsipielt galt. Hun tror det kan føre til flere overgrep, og at det bare ville spre frykt om noen fikk vite at det bodde en seksualforbryter i nabolaget deres. Dessuten kan det føre til at noen tar loven i egne hender, og går til angrep på den dømte, advarer hun.

- Frp bør konsentrere seg mer om hvordan man skal sørge for et skikkelig behandlingstilbud for mennesker som begår overgrep, og ikke minst for mennesker som blir utsatt for overgrep, erklærer Thorkildsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.