*Nettavisen* Nyheter.

Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen etter møtet med partiledelsen torsdag ettermiddag angående Syria-flyktningene. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Hvis de andre partiene mener de har folket bak seg i spørsmålet, bør de våge en avstemning, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen.

12.06.15 10:35

– Poenget er å la det norske folk få si noe om dette. Hele kommunevalgkampen handler om dette, for uansett hva Stortinget vedtar, er det kommunene som skal bosette flyktningene, sa Frp-leder Siv Jensen torsdag.

Beslutningen om å stille forslag om en avstemning ble tatt på Fremskrittspartiets ekstraordinære gruppemøte torsdag.

– Vi vil fremme forslag om at vi, i forbindelse med kommunevalget til høsten, holder en landsdekkende folkeavstemning om flyktningspørsmålet, sier parlamentarisk leder Harald T. Nesvik til NTB.

Les også: Professor: - Lite sannsynlig med folkeavstemning

Vanskelig sak

Saken om Syria-flyktningene er svært vanskelig for Frp. Partiet har finansministeren, justisministeren, integreringsministeren og arbeidsministeren, de fire statsrådspostene som vil være sentrale i gjennomføringen av avtalen, som regjeringspartner Høyre er med på.

– Dette har ingen ting å si for regjeringssamarbeidet, dette handler om at vi tar sterkt avstand fra denne avtalen, sier Jensen.

– Jeg vil finne det svært udemokratisk hvis de mener det er problematisk å høre hva innbyggerne i Norge mener om dette spørsmålet, la hun til.

På spørsmål fra NTB ville ikke finansministeren utdype hva dette forslaget vil ha å si for andre potensielle folkeavstemninger eller i hvilke andre saker Frp vil spørre folket direkte til råds.

– Hvis de andre partiene mener de har folket bak seg i spørsmålet, bør de våge en avstemning, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Svært sjeldent

I Norge er det svært sjeldent nasjonale folkeavstemninger. Den siste var om EU-medlemskap i 1994.

Det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene for forslaget, mener valgforsker Bernt Aardal.

– Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Regjeringspartner Høyre avviser en folkeavstemning og vil stemme mot forslaget i Stortinget, opplyser partiet til NTB torsdag kveld.

Stemmer mot

Frp besluttet torsdag å stemme mot flyktningkompromisset på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger til Norge de neste tre årene. Partiet vil heller styrke innsatsen for flyktningene i Syrias nærområder.

Partiet besluttet også at det ikke blir noe ekstraordinært landsstyremøte om Syria-flyktningene, slik enkelte av partiets fylkesledere har foreslått. Dermed er det lite sannsynlig at saken fører til at Frp går ut av samarbeidsregjeringen.

Frps andre nestleder Per Sandberg beskriver en folkeavstemning som en «kjempegod løsning».

– Vi håper å overbevise folk om at de som har tatt denne avgjørelsen, er uansvarlige politikere. Vi skal drive valgkamp på denne saken og fortelle velgerne hvor uansvarlig dette er, sier Sandberg.

Avvises av opposisjonen

KrF og Venstre avviser forslaget om folkeavstemning, og de to støttepartiene står ved flyktningforliket i Stortinget.

– Venstre står fast på dette flertallsforliket og legger til grunn at regjeringen følger opp flertallsvedtak i Stortinget, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

– Dette er et forslag fra Frp, det virker ikke som det er forankret i regjeringen. Dette er forslag som kommer til å falle om en uke, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Les også: Frps forslag om folkeavstemning vekker reaksjoner på Twitter

Rådet Frp til å gå ut av regjering

Tidligere torsdag sa Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde at han mener partiet bør gå ut av regjering som følge av avtalen om å ta imot flere flyktninger fra Syria.

Les også: Tybring-Gjedde råder Frp til å gå ut av regjeringen

Etter møtet sier han til Nettavisen at han er fornøyd med dagens møte, men at dette er en prosess.

- Vi evaluerer samarbeidet kontinuerlig, så nå får vi se hvordan debatten går. Vi har kommet halvveis i disse fire årene og irritasjonen er stor for Krf, Venstre, og nå også Høyres oppførsel, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen. Han utelukker dermed ikke at å trekke seg fra regjeringen fortsatt kan være et alternativ på sikt.

Til VG sier parlamentarisk leder for Frp at dette ikke er noen diskusjon for øyeblikket.

– Vi fortsetter på vanlig måte i regjering, sier partiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik til VG.

Les også: Hagen utelukker ikke at Frp trekker seg fra regjeringen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.