RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frps utstillingsvindu sprekker

Sist oppdatert:
Levekårene i Terje Søviknes’ kommune er blitt verre siden han overtok som ordfører.

Levekårsindeksen i Os kommune har steget fra 3,6 prosent i 2000 til 4,9 prosent i 2006, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Indeksen tar utgangspunkt i forhold som sosialhjelp, dødelighet og vold og rangerer kommunene fra 1 (best) til 10 (dårligst).

Kommunen i Hordaland er den eneste kommunen i Norge der Frp har hatt ordføreren i to perioder, og fått gjennomført mye av partiets kommunalpolitikk.

Os har hatt den mest negative utviklingen på levekårsindeksen fra 2000 til 2006 av kommunene som hvert parti har plukket ut som sitt «paradis». Os har i perioden fått færre sosialhjelpmottakere, men samtidig har særlig antall personer på attføring gått kraftig opp.

Av de syv kommunene er det Os som bruker færrest kroner per innbygger på omsorg. Netto driftsutgifter til pleie og omsorg i kommunen var 7.727 kroner per innbygger i 2006. Ap-kommunen Vågå brukte dobbelt så mye per innbygger.

Frp-kommunen Os har hatt den mest negative utviklingen på levekårsindeksen fra 2000 til 2006. Kommunen har i perioden fått færre sosialhjelpmottakere, men samtidig har særlig antall personer på attføring gått kraftig opp.

Når det gjelder andelen av enerom i pleie- og omsorgsinstitusjoner kommer Os også dårligst ut av de syv kommunene, med 69,8 prosent. Stjørdal, Flekkefjord og Namsos kan skilte med 100 prosent enerom.

Også på tallet for korrigerte bruttoutgifter per kommunale institusjonsplass, er det Os som bruker minst penger - 608.300 kroner.

- Negativt på fanesaker
Lars-Erik Borge, som er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim, mener at Os har spilt fallitt på typiske Frp-saker.

- Jeg syns at Os skiller seg ut negativt på en del områder som er typiske fanesaker for Frp. Det gjelder pleie- og omsorg. Men også på saksbehandlingstid for byggesaker og reguleringsplaner kommer kommunen dårlig ut blant de syv, sier Borge.

Billig vann
Samtidig kommer Os kommune godt ut når det gjelder årsgebyret for vannforsyning og avløpstjenesten. Her Os billigst av de sju kommunene med 1890 kroner for vann, mens Ål er dyrest med 3946 kroner.

Ordfører Terje Søviknes i Os sier at kommunen jobber med å få ned saksbehandlingstiden for byggesaker og reguleringssaker.

- Men ventetiden skyldes av vi har en enorm utbygningsvekst, sier han.

Søviknes er absolutt ikke enig i at kommunen ikke satser på eldreomsorg.

- SSB-tallene er så lette å misbruke. De sier ingenting om hva folk får igjen. Vi har ingen lange ventelister på sykehjemsplasser eller hjemmehjelpstjenesten. Vi har et knallgodt tilbud, sier han.

- Omsorgsflyktninger
Søviknes sier at Os kommune ikke har behov for å bruke mer penger på omsorg.

- Vi driver billig fordi vi har konkurranseutsatt driften. Vi har fått ned utgiftene og driver veldig effektivt fordi vi har samlet hele institusjonsomsorgen vår i ett senter. Vi opplever at eldre flytter til oss fra nabokommunene fordi tilbudet er bedre her, sier han.

Søviknes sier at de er «omsorgsflyktninger»

- Det er ikke noe negativt i det, sier ordføreren, som ligger an til å få hele 50 prosent av stemmene i kommunen.

Namsos på bunn
SV-kommunen Namsos har mest av sosiale problemer blant de syv. De har flest sosialhjelpmottakere, flest på attføring, flest tilfeller av vold og flest som mottar overgangsstønad. Men her er levekårene blitt bedre fra 2000 til 2006, selv om en forbedring fra 7,6 til 7,3 ikke akkurat er storslagent.

Ordfører Kåre Aalborg forklarer den dårlige plasseringen i forhold til de andre skrytekommunene med Namsos geografi, og at kommunen har overtatt ansvaret for mange personer som staten tidligere hadde ansvaret for.

- Vi har fått økte utgifter i forbindelse med reformen innenfor Helsevernet for Psykisk Utviklingshemmede (HVPU-reformen). Vi er også en kommune som har mye omstilling.

- Dere skårer aller lavest når det gjelder vold. Hva skjer i Namsos?

- Vi kjenner oss ikke igjen. Jeg skal ikke si noe om grunnlaget til SSB, men det er trygt å gå på gata i Namsos, sier Aalborg som i siste meningsmåling forrige uke fikk 31,5 prosent av stemmene.

De syv kommunenes innbyggertall varierer under 4000 i Vågå til 24.000 i Oppegård, så rammebetingelsene for kommuneøkonomien er forskjellige. Borge noterer at Os er den kommunen av de syv har lavest frie inntekter per innbygger. Namsos er den kommunen som har mest gjeld per innbygger, med nesten 50.000 kroner per hode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere