RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (REUTERS)

Færre flyulykker – flere døde

Sist oppdatert:
Antallet flyulykker gikk ned i 2009, men til liten nytte.

I alt 28 flyulykker i fjor er en nedgang på seks i forhold til året før, men antallet døde gikk allikevel opp.

Mye av skylden kan legges på ulykken med Air France-flyet over Atlanterhavet 1. juni. Her ble til sammen 228 passasjerer og besetningsmedlemmer drept da flyet, av typen Airbus 330, styrtet i havet på vei fra Rio de Janeiro til Paris.

Les også:Flystyrt fortsatt et mysterium

Tall Aftenbladet har hentet fra Flight International og Flight Safety Foundation, viser at det totalt omkom 749 mennesker i flyulykker i verden i 2009. Antallet døde er en solid oppgang i forhold til 2008, da 583 mennesker omkom. Antallet ulykker var 34 det året.

Foruten Air France-ulykken kan følgende flyhavari nevnes:

  • 1. februar omkom ni av de 135 om bord på et Boeing 737-800 fra Turkish Airlines. Flyet mistet hastighet og falt ned under innflyging til Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam.
  • En Airbus 310, tilhørende selskapet Yameni i Jemen, skulle 30. juni lande på Komorene utenfor Afrikas østkyst da det plutselig falt i havet med 154 personer om bord. Bare en 14 år gammel jente overlevde ulykken.
  • To flyulykker i Iran gjør også statistikken litt verre. De iranske passasjerflyene var begge russiskbygde og av eldre årgang.
  • Sju havari med mindre regionale fly ble også registrert i 2009. Den ene skjedde i et vestlig land, og var en Q400 fra selskapet Colgan Air som mistet hastighet og falt ned under innflyging til byen Buffalo i staten New York. Samtlige 49 om bord omkom.

Les mer her:

- Derfor styrtet flyet
Filmet inne i ulykkesflyet
Fant Airbus-vrakrester og lik på afrikansk øy
Har ikke fortalt at mamma er død
- 168 drept i flystyrt

Statistikken over havariene gjelder kun kommersielle fly. I Norge eller Norden omkom ingen flypassasjerer eller besetningsmedlemmer i 2008.

Oversikten viser ellers at det stadig blir sikrere å reise med kommersielle flyselskaper. Bare fem ulykker skjedde siste året med fly i vanlig rutetrafikk. Antallet kommersielle flyginger er økende, men statistikken over flyhavarier holder seg konstant lavt.

I løpet av de siste ti årene har sivile fly i kommersiell trafikk falt ned mindre enn 0,60 ganger per en million avganger.

Her gikk det bra
Av de mer gledelige fakta som ligger bak statistikken finner vi flystyrten i vannet uten for New York.

Les også:Her er fuglebeviset

15. januar måtte pilot Chesley «Sully» Sullenberger foreta en høyst uvanlig nødlanding på Hudson-elven i New York med 155 passasjerer om bord. På mirakuløst vis kom samtlige om bord i flyet fra hendelsen med livet i behold.

Piloten klarte den enestående bragden med å lande på elven. Passasjerene og besetningsmedlemmene ble reddet fra det synkende flyet med båter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere