RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre vil bli allmennlærere

Sist oppdatert:
Tallene for opptak til høyere utdanning er lagt frem. Antall søkere på allmennlærerutdanningen har gått kraftig ned, mens journalist-, teologi- og jusutdanningen har flere søkere enn i fjor.

Samordna opptaket (SO) har registrert rundt 96.000 søkere til høyere grunnutdanning i år, en økning på to prosent fra 2004. 91 prosent av søkerne bruker nettsøknad. Dette er en økning på syv prosent fra i fjor.

Journalistikk populært
Journalistutdanningen har en økning på 31,2 prosent flere søkere i forhold til i fjor. Tett etter blant de mest populære utdanningene følger teologiutdanningen med en økning på 29,5 prosent fra 2004.

Musikk og jus er også populære studieretninger. Søkermassen økte med henholdsvis 16,3 og 14,4 prosent fra i fjor.

Færre lærere
Søkere til allmennlærerutdanningen har gått kraftig ned med 11,6 prosent. Dette kan henge sammen med nye krav til poengsum og karakterer i matte og norsk ved inntak til denne utdanningen.

Men ikke alle utdanningsinstitusjoner i landet opplever at studentene ikke søker lærerutdanninger. Ved Universitetet i Oslo (UiO) har de som søker lektor-og adjunktutdanningen i realfag økt med hele 23 prosent. Også den øvrige lærerutdanningen i språk, kultur og samfunnsfag opplever sterk økning.

Bergen best av universitetene
Universitet i Bergen (UiB) er det universitetet i landet som har størst økning av søkere i forhold til i fjor. 7553 søkere hadde UiB som sitt førsteønske i 2004. I år vil 8332 helst studere ved UiB. Dette er en økning på over 10 prosent fra i fjor.

De tre mest populære studieretningene ved UiB er jus med 1120 søkere, årsstudium i psykologi med 789 søkere og medisin med 602 søkere.

De andre universitetene i landet har også flere søkere i år enn de hadde i 2004.

Årets vinner
Høgskolen i Hedmark ble årets vinner i Samordna opptak.

1815 søkere har i år valgt et studium ved Høgskolen i Hedmark som sitt førstevalg mot 1426 i fjor. Det er en økning på 27,3 prosent.

99 prosent av den totale søkermassen er nå talt opp. Det endelige søkertallet for opptaket 2004 var på 100.494. Dette inkluderer søkere på Restetorget og tall på søkere til Handelshøgskolen BI, som blir levert til SO i løpet av høsten.

Les også: Færre får studieplass

Mer fra Samordna opptak på www.samordnaopptak.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere