RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fryd og fortvilelse på Stortinget

Sist oppdatert:
Høyresida og Ap tar oppskriftsmessig Naturkrafts parti når det gjelder planene om et gasskraftverk på Kårstø, mens mindretallet fortviler. Hva mener du?

Gasskraft har vært et av de politisk mest betente temaene her til lands i en årrekke. Stortingsflertallet, anført av Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har vært varme tilhengere, mens sentrumspartiene, SV og RV har vært skeptiske.

Bør det bygges gasskraftverk i Norge? Diskutér saken på Veggavisen.

Har konsesjon

Til tross for den massive motstanden fra disse partiene og en samlet miljøbevegelse, ga Statens Forurensningstilsyn (SFT) for flere år siden Naturkraft konsesjon til å bygge gasskraftverk på Kollsnes og Kårstø. Siden har prosjektene ligget brakk, både fordi økonomien i prosjektene har vært usikker, og fordi Naturkraft-eier Statoil bare har vært sånn passe interessert.

I vår lanserte Statoil egne planer om å bygge på Mongstad og Tjeldbergodden, og onsdag ble det endelig klart at selskapet trer helt ut av Naturkraft. De to andre eierne, Statkraft og Hydro, har imidlertid bestemt seg for å realisere gasskraftverket på Kårstø. Planene om å bygge et tilsvarende anlegg på Kollsnes er droppet i denne omgang.

Venter lavere strømpriser

I det politiske miljøet er reaksjonene svært blandet.

- Det er gledelig at Naturkraft i dag har bestemt seg for å benytte konsesjonen på Kårstø. Jeg tror også at byggingen av et konvensjonelt gasskraftverk kan gi ny teknologisk erfaring som vil kunne benyttes i forhold til CO2 i fremtiden, sier Høyres energipolitiske talsmann Leif Frode Onarheim.

FrPs Øystein Vaksdal tror gasskraftverket gir lavere strømpriser.

- Dette vil ha mye å si for den fremtidige strømprisen i Norge, samtidig som det sikrer forsyningssikkerheten. Naturkrafts beslutning viser at regjeringens argumentasjon om at det ikke var økonomisk lønnsomt å bygge gasskraftverk, rett og slett var gal, sier han.

Sp splittet

Senterpartiet framstår som splittet i gasskraftspørsmålet. Mens mange lokalavdelinger er for, er partiets miljøpolitiske talskvinne Inger S. Enger sterkt imot.

- Ved utgangen av 2003 lå de norske klimagassutslippene hele 8 prosent over nivået fra 1990. Norge har forpliktet seg til at de nasjonale klimagassutslippene ikke skal øke med mer enn 1 prosent i forhold til 1990-nivået i femårsperioden 2008-2012. Hvordan skal dette gigantiske nye utslippet spares inn? spør hun.

Både i industrien og fagbevegelsen er gasskrafttilhengerne i flertall.

- Bygging av gasskraftverk med den best mulige teknologi vil også minke behovet for import av forurensende kraft og fremskynde forskning og utvikling av CO2-håndtering, sier Roar Flåthen 1. nestleder i LO.

- Dette styrker kraftbalansen i det nordiske markedet og viser at det er en vei ut av situasjonen med stadig større underskudd på kraft. For norsk industri er det svært viktig at slike beslutninger taes, supplerer Stein Lier-Hansen, som er administrerende direktør i Prosessindustriens Landsforening (PIL).

Varsler kamp

Imens varsler miljøbevegelsen at de vil jobbe ufortrødent videre med å stoppe gasskraftplanene.

- Dette er et frontalangrep på miljøet. Her skal man slippe ut en CO2-mengde som tilsvarer utslippene til 350 000 bruktbiler. Disse planene representerer den største miljøtrusselen siden Alta-utbyggingen, raser generalsekretæren i Norges Naturvernforbund, Tore Killingland.

Klikk her for å komme rett til gasskraftdebatten på Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere