*Nettavisen* Nyheter.

Frykter 6000 branner i desember

Foto: Bjørkeli, Johs. (SCANPIX)

Forsikringsselskapene forbereder seg nå på en dyster juletradisjon.

Mye tyder på at 2009 blir et dystert brannår. Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon var det ved utgangen av tredje kvartal registrert 19.203 branner. Bransjen tror vi kommer opp i 25.000 branner før året er omme, det høyeste tallet siden 2002.

Ved utgangen av november var antallet omkomne i branner hittil i år oppe i 54. I fjor døde 83 mennesker i brann, det høyeste tallet brannofre siden 1979.

I desember brenner det faktisk nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året, viser statistikk fra Norsk brannvernforening.

Ifølge en pressemelding fra Newswire, viser undersøkelser fra andre land at mellom 40-50 prosent av de som dør i branner har pådratt seg alvorlig cyanidforgiftning.

- Nå i adventstiden er det tradisjonelt blir mange boligbranner. Vi utstyrer husene våre med stadig mer dekorasjoner og belysning, som inneholder polyuretan. Det er polyuretan som utvikler den farlige cyanidgassen når det begynner å brenne, sier Marit Skjerven fra selskapet Swedish Orphan.

Polyuretan brukes i advents- og juledekorasjoner fordi stoffet brukes som et brannhemmende middel, men samtidig skaper det en livsfarlig gass.

Samtidig viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), at de fleste branner i desember starter i stua. Dette til tross for en ekstra høy aktivitet på kjøkkenet denne måneden.

- Det er viktig å tenke brannsikkerhet, selv om man hygger seg, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB til Brannvernforeningen.

Levende lys, bruk av peisen og økt bruk av elektrisitet og elektrisk utstyr, ofte i kombinasjon med alkohol, er de største brannårsakene i desember.

Desember og spesielt dagene mellom lille julaften og nyttårsaften er årets klart mest brannfarlige periode.

Siden 2003 har tiltak rettet mot denne høytiden hjulpet på en ellers dyster brannstatistikk. «Aksjon boligbrann» startet i 2003 og siden den gang har det vært en markert nedgang i antall boligbranner i romjulen. I 2002 var det rekordhøye 102 boligbranner i perioden 23. desember - 31. desember. I fjor var dette antallet 49.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.