RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter aborter med billig-pille

Sist oppdatert:
Helsemyndighetene vil gi jenter gamle og billigere p-piller, men gynekologer og helsesøstre roper varsku.

Utgiftene til gratis p-piller for tenåringsjenter har økt kraftig fra 16 millioner til 25 millioner kroner på bare to år.

Nå vil Helse- og omsorgsdepartementet spare penger ved å begrense gratisutdelingen til visse merker som er billige. Departementet har laget en liste der de dyreste og nyeste merkene er fjernet.

– Vi har forståelse for at man tenker på utgifter, men dette er for vekslepenger å regne i forhold til mange andre ting. Disse begrensingene kan føre til en nedgang i prevensjonsbruken. Det vil igjen føre til flere aborter, og det koster mye penger. Så det man sparer på et budsjett, må man betale for på et annet budsjett, sier Ole-Erik Iversen, nestleder i Norsk Gynekologisk Forening og overlege på Haukeland sykehus i Bergen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Foreningen mener at leger og helsesøstre bør få velge mellom alle typer p-piller for å finne dem som passer best for den enkelte jente. Gynekologene mener også at tenåringer som ikke greier å bruke p-piller bør få tilbud om annen gratis prevensjon, som p-plaster og p-ring.

Det er tre år siden regjeringen innførte ordningen med at jenter mellom 16 og 19 år kan få gratis p-piller hos helsesøstre, jordmødre og leger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere