*Nettavisen* Nyheter.

Frykter afghanerne blir syke

Røde Kors satte søndag igang strakstiltak for å bedre forholdene for de bortviste sultestreikende på Domkirkeplassen i Oslo.

18.06.06 15:44

- Vi fikk inn en rekke bekymringsmeldinger i går om tilstanden her nede, og valgte derfor å sette i gang strakstiltak, sier kommunikasjonssjef Bernt Apeland til TV2 Nettavisen.

Såpe og vann
Røde Kors har delt ut tepper og installerer rent, rennende vann. De har også utstyrt sultestreikende afghanerne med såpe, slik at de får mulighet til å vaske seg.

Den humanitære tilstanden skal nå være så ille at det fryktes for sykdomsutbrudd og diaré.

Ikke problematisk
Røde Kors synes ikke det er problematisk å gripe inn i en sak som har blitt et politisk spørsmål:

- Vårt oppdrag er å se på den humanitære tilstanden, og vi tar ikke side i konflikten som sådan. Dette er en klassisk Røde Kors-sak hvor vi dekker de humanitære behovene, sier Apeland til TV2 Nettavisen.

Brudd på Geneve-konvensjonen
Erling Folkvord (RV) var også på plass ved Oslo domkirke. I sin appell til afghanerne meddelte han at RV hadde sendt et brev til byrådsleder Erling Lae. RV ber om at det settes igang de tiltak som er nødvendig for afghanernes helsetilstand.

- Oslo Kommune forsømmer sine plikter overfor dere som flyktninger, og vi har varslet at vi vil melde dem inn for brudd på Geneve-konvensjonen for flyktninger, sier Erling Folkvord i sin appell.

- Fortsett kampen
Erling Folkvord oppfordret de sultestreikende til å fortsette sin kamp for opphold, og takket dem for deres mot.

- Kjære afghanske venner, takk for det motet deres viser. Vi er mange som slåss for deres rettigheter, og vi oppfordrer dere til å fortsette til dere har vunnet kampen, sier Folkvord til forsamlingen.

Beslagla eiendeler
Afghanernes personlige eiendeler ble beslaglagt fredag, da politiet gikk til aksjon mot afghanerne klokka 05 om morgenen. Politiet fjernet mange av de sultestreikende før de begynte å rive ned teltleiren. Beslaget fylte to store varebiler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag