RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter at blokka eksploderer

Sist oppdatert:
Politiet har evakuert en hel bydel. De frykter at propantanken i ruinene kan eksplodere.

ÅLESUND/OSLO (Nettavisen): - Det er en reell fare for at propantanken kan eksplodere. Dette er alvorligere enn første antatt, sier politiets innsatsleder Kjell Kvenseth til Nettavisen.

Propantanken er på 4000 liter, og ligger under den kollapsede bygningen i Fjelltunvegen 31 i Ålesund. En hel bydel ble onsdag formiddag evakuert på grunn av eksplosjonsfaren - et område på hele 400 ganger 500 meter. Mellom 200 og 400 personer er evakuert, og politiet opplyser at det er lite sannsynlig at de får flytte hjem igjen i kveld.

På en pressekonferanse i Ålesund onsdag ved 12-tiden, ble det opplyst at det kan ta opp til åtte timer før eksplosjonsfaren er over. Det er tiden det kan ta før gassen har brent ut.

- Hvis tanken eksploderer vil det bli et voldsomt trykk. Derfor har vi valgt å evakuere et større område, sier Kvenseth.

Inntil brannen er slukket kan ikke redningsmannskapene ta seg inn i boligblokka for å søke etter de fem savnede personene.

- Det er store flammer
Det brenner og ryker kraftig fra boligblokka, og det lukter tydelig propan på stedet.

- Redningsmannskapene som ikke bistår direkte med slukkingen blir trukket tilbake, sier innsatslederen.

Pressefolkene er også bedt om evakuere ut av ulykkesområdet.

- Brannen har blusset opp igjen. Det er store flammer inne i bygningen, forteller David Krekling, Nettavisens reporter på stedet, like før klokken 12.

- Liten eksplosjonsfare
Tom Ivar Hansen, avdelingsleder for Risikovirksomhet ved Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB), tror imidertid eksplosjonsfaren er liten.

- Dette er en nedgravd tank. Etter det vi får opplyst ligger den en halv meter under bakken. Sannsynligheten for en eksplosjon i en sånn tank er svært liten, sier Hansen til Nettavisen.

- Det som antakelig har skjedd er at gassen fra denne tanken blir transportert i rørledninger til gasspeiser i leilighetene. Når bygningen har kollapset har det kommet lekkasjer fra ledningsnettet, og så er det denne gassen som strømmer ut som brenner, sier Hansen.

Han sier det er vanskelig å bedømme hvor lenge gass fra gasstanken vil brenne.

- Sett fra et fagsynspunkt er det ikke dramatisk at gassen brenner ut. Hvor lenge den vil brenne vil være avhengig av hvor mye som var i tanken da bygningen kollapset, sier Hansen.

Frykter at blokka raser
Politiet bekreftet også onsdag formiddag at et nytt ras har truffet bygningen og gjort støttepilarene ytterligere ustøe.

- Det er en reell fare for at hele bygget skal rase. Nå skal vi sende en statsgeolog opp for å undersøke fjellsiden, sier brannmester Svein Dalen til Nettavisens reporter i Ålesund.

Den seksetasjes boligblokka på Fjelltun i Ålesund kollapset ved 04-tiden onsdag morgen etter at fjellet raste ut og traff blokka.

Fem personer er savnet, og 22 personer er blitt sendt til sykehus.

- Det har kommet mer stein i bakkant av blokka, og det har forsåvidt rystet blokka ytterligere. I tilegg så brenner det nå friskere slik at redningsarbeidet er særlig vanskelig, sier operasjonsleder Magne Tjønnøy ved Sunnmøre politidistrikt til Nettavisen like før klokken 09.

Ifølge politet så brenner det i bunnen av blokka, der 1. og 2. etasje er blitt klemt sammen som følge av kollapsen.

- Det går stadig små ras i bakkant av bygningen, sier assisterende innsatsleder i politiet, Oddbjørn Østlund, til Nettavisen klokken 09.30.

Se video fra redningsarbeidet her(artikkelen fortsetter under)

224113

- Jobber med pårørende
Først var seks personer savnet, men politiet har nå fått bekreftet at en av disse var bortreist da ulykken skjedde. Totalt er 22 personer blitt sendt til sykehus. To av disse er letter skadet.

- Vi jobber nå intenst opp mot pårørende, sier Tjønnøy.

Pårørende kan ringe telefonnummer: 70 11 87 00

Operasjonslederen opplyser at de får bistand fra flere hold, deriblant spesialkompetanse på ruinsøk.

- Vi har også geologer og slike ting som skal være med på å gjøre disse vurderingene så vi kan gjøre et sikkert søk, sier Tjønnøy til Nettavisen.

Nettavisen følger saken.

Har du foto, video eller tips i saken? Send sms/mms med kodeord tips til 1930. Eller ta kontakt på epost: vaktsjef@nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere