RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter blodig hevnaksjon

Sist oppdatert:
Drapet i Sandakerveien vil føre til hevnaksjoner. Det mener både forskere og kilder i gjengmiljøet. Miljøene oversvømmes av våpen og unge gutter som er villige til å bruke dem.

Kilder i politiet sier til TV 2 Nettavisen at drapet på Zia Anwar i 2003 og gjengoppgjøret i Hausmannsgate i 2000 er ”gode teorier” som politiet nå jobber etter.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Universitetet i Oslo sier at gjengmiljøet i Oslo har god tradisjon for å hevne tidligere drap og voldsutøvelser mot medlemmene. Bjørnebekk sier at volden ikke bare skjer mellom gjengene, men også er et resultat av interne maktkamper. For å gjenopprette ære og respekt krever det ofte at hevnaksjoner må utføres.

- Det er rimelig forutsigbart at det kommer. Hvis ikke personene selv klarer å bryte med dette, så vil hevnspiralene fortsette. Den kan komme raskt eller etter lang tid. Det kan ramme også i forhold til personer som er i familie med de som står bak, sier Bjørnebekk.

- Hevnaksjoner kommer. Den eneste muligheten å stoppe det på er at for eksempel de gamle "gudfedrene", som har stor respekt i miljøet, går inn og mekler, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Oversvømmes av våpen
Til tross for politiets våpenamnesti svømmer Oslo over av våpen.

- Det er null problem å få tak i. Du kan til og med kjøpe våpen på internett. Det står gjerne i annonsen at kjøperen skal ha våpenlisens, men mange bryr seg lite om det, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen sjekket nettet og fant blant annet 22 kaliber med lyddemper til under 3.000 kroner.

- Skal du ha maskinpistoler som MP5 får du det for 5.000 til 20.000 kroner. Det er også en del AG3 i omløp som er ganske billig, og skal du ha Kalasjnikov kan du reise til Sverige. Men de store geværene er ofte lite praktisk å bruke for disse miljøene.

Skytevillig ungdom
Voldsforsker Bjørnebekk sier at hennes studier tyder på at det nå blir mer vanlig blant de yngste å bære våpen.

- I studien min har det kommet inn opplysningene om at det ute blant de unge rekruttene er mange våpen. De sier de bærer våpen til selvforsvar, sier Bjørnebekk.

Kilder nær miljøet sier at mens de eldre gjengmedlemmene unngår å bære våpen fordi de risikerer å bli tatt av politiet, er det knyttet status til å bære og bruke våpen blant de yngre rekruttene som ikke er fullverdige medlemmer av de største gjengene.

- Å sitte litt inne for våpenbruk medfører bare status for de unge gutta, sier en kilde.

Blant rekruttene er frekvensen av kriminelle handlinger svært høy. Som eksempel har TV 2 Nettavisen sett rullebladet til en i dag 16 år gammel gutt med over 50 tilfeller av ran, vold og annen vinningskriminalitet på seg. I flere av tilfellene har han hatt befatning med våpen.

- Kan flykte
Hans første forhold ble registrert i 2000, da han var 12 år gammel. Da ble han arrestert for grovt ran.

Bjørnbekk sier til TV 2 Nettavisen at det eneste positive med hendelser som drapet i Sandakerveien er at det kan føre til flukt blant personer som er på vei inn i miljøene.

- Etter dramatiske hendelser som dette vil det være personer som forstår hva det er de driver med, og som vil ut av miljøet. Denne sjansen må de som jobber forebyggende benytte for å få dem til å forstå hva de er med på. Å komme ut av miljøene krever at man bryter en livsstil, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere