RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter dårlige barnehager

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Mangelen på førskolelærere i barnehagene økte med hele 62 prosent i fjor.

I takt med at regjeringen jobber på spreng med å nå løftet om full barnehagedekning, mangler det stadig flere og flere fagfolk i barnehagene.

Mangelen på førskolelærere i barnehagene økte med hele 62 prosent i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2007 ble det gitt totalt 2499 dispensasjoner fra kravet om godkjent førskolelærerutdanning for styrere og pedagogiske ledere.

Mangelen er størst i Oslo og Akershus. I Akershus-kommunene har nesten 700 ansatte fått dispensasjon fra kravet om riktig utdanning. I Oslo er tallet rundt 600.

- Ruster barna for livet
Nå roper barnehageansatte varsku om mangelen på førskolelærere.

- Det er stor forskjell på faglærte og ufaglærte. Mange kan drive barnehage rent praktisk, lage lunsj, kle på barn og leke leker for den sags skyld. Men barnehagene skal være en pedagogisk arena og ruste barna til å møte livet senere, sier barnehagestyrer Anne Holsæter Nordbye ved Lille Tøyen barnehage i Oslo til Nettavisen.

Hva mener du om kvaliteten i barnehagene? Tør foreldre klage? Si din mening og delta i debatten nederst i saken!

Barnehagen har tidligere hatt problemer med å få tak i førskolelærere, men nå har alle de fire avdelingene avdelingsledere med tre års førskolelærerutdanning. Det er Nordbye glad for.

- Førskolelærere ser barna med profesjonelle øyne. De har blant annet lært hvordan en toåring skal fungere, utviklingen til alle aldersgruppene, å sammenligne gruppene og å se utviklingspotensialet til barnet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordbye mener det er nettopp her at ufaglærte i barnehager kommer til kort.

- Forskjellen på faglærte og ufaglærte viser seg når en skal finne ut hva en kan gjøre for barnet som for eksempel aldri sier noe, barnet som er hyperaktivt, barnet som ikke snakker norsk og det som kommer fra et broket hjem. Førskolelærere gått tre år på skole for blant annet å kunne møte slike utfordringer.

- Ingen skoler uten lærere
Nordby påpeker videre at avdelingslederne i barnehagene har ansvar for å veilede assistentene på avdelingen, som er ufaglærte.

- Hvordan skal en kunne drive opplæring når en selv ikke er opplært? Jeg lurer på hvorfor regjeringen ikke får på plass flere førskolelærere. Ville en bygge nye skoler uten lærere, spør hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tør ikke klage
Også Mimi Bjerkestrand, som er leder for seksjon barnehage i Utdanningsforbundet, advarer mot den store mangelen på førskolelærere.

- Mangelen er dramatisk, for det betyr at omtrent 50.000 barn står uten det tilbudet de har krav på etter barnehageloven, sier Bjerkestrand til Nettavisen.

- Er det nødvendig med faglærte i barnehagene, forsvarer ikke førskolelærerne bare sin posisjon?

- Nei, det er stortingsvedtak som har setter opp hva barnehagene skal tilby. Når det ikke finnes førskolelærere kan vi ikke oppfylle det samfunnsmandatet som vi er gitt

- Tror du foreldre er redde for å klage på kvaliteten i barnehagene?

- Ja. Det overrasker meg at ikke flere foreldre sier fra og er oppmerksomme på kvaliteten i barnehager. Jeg tror det henger sammen med at barnehager er en mangelvare og at de er glade for i det hele tatt å få en barnehageplass, sier Bjerkestrand.

- Still krav!
Bjerkestrand oppfordrer foreldre til å si fra hvis de opplever at barna deres ikke har det godt nok i barnehagen.

- Foreldre bør absolutt gå inn og se på kvalitet og stille krav til eierne. Vi kan ikke akseptere at 20.000 barn får dårlige tilbud, fordi 20.000 førskolelærere jobber andre steder, sier hun.

- Er det nødvendig at lederne i barnehagene er førskolelærere?

- Jeg er helt overbevist om at en er nødt til å ha førskolelærere i styrerstillinger. De skal sørge for at de ufaglærte og de faglærte får den nødvendige veiledningen. Det er også nødvendig med førskolelærere på avdelingene, i den direkte kontakten med barna er også kunnskap uhyre viktig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere