Gå til sidens hovedinnhold

Frykter dødsfall av smuglerkjøtt

- En bakteriebombe, som ikke er egnet som menneskemat. Det var sjokkresultatet da TV 2 hjelper deg testet smuglerkjøtt.

Vi spiser tonnevis med smuglerkjøtt, uten å vite det. Tollvesenet anslår at nordmenn i løpet av året vil få i seg nesten 500 tonn smuglerkjøtt. Det tilsvarer 41 fullstappede lastebiler, og betegnes som en eksplosjonsartet utvikling.

- Hvis trenden holder seg ut året, vil beslagsøkningen fra i fjor være på 50 prosent. Fordi vi ikke har blitt 50 prosent mer effektive, betyr det at kjøttsmuglingen øker, sier Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til TV 2 hjelper deg.

Gammelt kjøtt
Mattilsynet bekrefter at det kommer stadig mer ulovlig kjøtt inn i landet.

- Vi finner ofte slikt kjøtt i frittstående kjøttutsalg og restauranter, spesielt i kebabrestauranter, sier førsteinspektør Egil Nergård i Mattilsynet.

Han forteller at kjøttet ofte er pakket om, for å skjule opprinnelse og alder.

- Vi vet rett og slett ikke hvor dette kjøttet kommer fra, og om det i det hele tatt er egnet som menneskeføde, sier seksjonssjef Gry Holmbakken i Mattilsynet i Oslo.

Frykter dødsfall
Tolldirektøren frykter nå at nordmenn skal dø av å spise smuglerkjøtt.

- Jeg håper det ikke må alvorlig skade på liv eller helse før nordmenn forstår at det er farlig å innta smuglet kjøtt, sier Røse.

Han mener det både er kjøttets opprinnelse og måten det transporteres på som gjør det farlig å spise kjøttet.

Uten kjøling i to døgn
I TV-reportasjen kjøper TV 2s reporter kjøtt fra et lager i Sør-Sverige. Kjøttet er av samme opprinnelse som et stort parti med kjøtt som ble beslaglagt på Svinesund 1. november i år.

Etter å ha kjøpt kjøttet fraktet TV-teamet det på samme måte som smuglerne frakter sitt kjøtt. Ved å lese rettsforklaringer og snakke med smuglere, har TV 2 hjelper deg fått vite at kjøttet fraktes i vanlige personbiler uten kjøling. Ofte ligger kjøttet uten kjøling i opp mot to døgn, noe som kan føre til en kraftig bakterievekst.

- Når kjøttet stoppes på Svinesund er det ofte mye klin. Det renner blod, og lukter råttent, sier tolloverinspektør Per Kristian Grandahl til TV 2 hjelper deg.

Bakteriebombe
- Dette er ikke egnet som noe annet enn grisemat, sier Hans Blom han er doktor i bakteriologi ved Matforsk på Ås.

På vitenskapelig vis har han undersøkt kjøttet som TV 2s reporter kjøpte i Sør-Sverige.

- I dette kjøttet er bakterienivået 1000 ganger normen fra Mattilsynet. Normen tilsier at det ikke skal overstige en million, her er det en milliard, sier Blom.

Blom har også testet kjøtt fra to kjøttutsalg som tidligere er tatt for salg av ulovlig kjøtt. I en av prøvene fant han aggressive og potensielt sykdomsfremkallende bakterier.

- Med denne testen kan vi ikke se hvilke bakterier dette er, men de bakteriene vi frykter er listeria, E. coli, og salmonella, sier Blom.

Det er bakterier som kan føre til alvorlig sykdom og i verste fall død.

Ikke merket
Fordi smuglerkjøtt er vanskelig å spore kan mange bli syke.

- Smuglerkjøtt er ofte ikke merket, og de som driver med smugling vil trolig ikke varsle oss, sier Gry Holmbakken i Mattilsynet.

Se hele innslaget på TV 2 hjelper deg i kveld klokken 20.30.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger