RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter flere blir blinde

Sist oppdatert:
Medisinske eksperter frykter en økning av alvorlige øyelidelser og blindhet i Norge. Årsaken er at flere får diabetes og at vi lever lenger.

Diabetes er nå den hyppigste årsaken til blindhet hos folk i arbeidsdyktig alder i den vestlige verden, melder nyhetsbyrået Newswire.

I dag har godt over 100.000 nordmenn diabetes og tallet vil øke. En viktig årsak til økningen er usunt kosthold og lite mosjon.

– Folk med diabetes har for høyt blodsukker. Dette kan føre til små blødninger i netthinnen, noe som kan gi nedsatt syn og blindhet, sier spesialist i øyesykdommer Olafur Bjørnsson ved Omnia Medisinske Senter til nyhetsbyrået.

Bjørnsson ønsker en nasjonal plan for såkalt øye-screening av pasienter med diabetes. Her blir øyet undersøkt for å finne tidlige tegn på sykdommer.

– Med aktiv oppfølging av alle diabetikere kan vi forhindre utvikling av sykdommer. Samfunnet ville spare store kostnader på en systematisk sjekk av denne gruppen, sier Bjørnsson.

Han påpeker at det er mye folk kan gjøre for å forebygge utviklingen av lidelser i det indre øyet.

– De som har diabetes 2 bør gå til øyelegen hvert år. Hvis denne pasientgruppen kommer tidlig nok, kan man i mange tilfeller hindre blindhet. I tillegg er det visse vitaminer man kan ta forebyggende, og man bør være oppmerksom på eventuelle øyesykdommer i familien, påpeker Bjørnsson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere