RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter giftplante på Sørlandet

Foto: Direktoratet for naturforvaltning/ANB (DN)
Sist oppdatert:
En fremmed giftplante kan invadere store områder på Sørlandet i løpet av få år. Nå skal den bort.

Sprøyting og andre tiltak skal knekke den giftige planten boersvineblom som er en fremmed art i Norge.

Direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning (DN) er bekymret for at planten skal spre seg.

– Planten er giftig for storfe og mennesker. Vi er bekymret for at boersvineblom skal spre seg til vernete og sårbare naturområder og konkurrere ut stedegne sårbare arter, sier hun til eget nettsted .

Alvorlig trussel
Planten kan komme til å invadere verdifulle naturområder på Sørlandet, frykter DN.

I fjor høst var flere dekar i Farsund kommune på Lista i Vest-Agder dekket med om lag 50 cm høye planter av boersvineblom i full blomst. Det var betydelige forekomster på et industriområde i Lundevågen, og en forekomst på gården Østre Hauge.

Planten kan komme til å invadere verdifulle naturområder, som sanddynene langs Lista-strendene. Den er også en alvorlig trussel mot viktige beiteområder. Kommunen har laget en handlingsplan for å kartlegge og bekjempe arten. DN har bevilget 300.000 kroner til arbeidet.

Kan bli dyrt
Janne Sollie ser det som svært positivt at kommune og grunneiere har satt i gang tiltak for å hindre ytterligere spredning av denne arten.

– Det er viktig å bekjempe nye og skadelige arter før de befester seg. Venter vi for lenge, vil tiltakene bli kostbare. Det blir også vanskeligere å oppnå gode resultater.

DN dekker utgiftene som kommunen setter i gang i disse dager. Forekomstene på industriområdet i Lundevågen blir nå sprøytet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere