Gå til sidens hovedinnhold

Frykter høye lønnskrav fra LO

Økonomene i storbanken Nordea liker ikke signalene LO-leder Gerd-Liv Valla ga i møtet med NHO og statsministeren mandag. Kollegene i Fokus Bank frykter en rådyr pensjonsavtale.

Mandag slo LO-lederen an tonen foran vårens hovedoppgjør ved å slå fast at NHOs mål om en lønnsvekst på 3,5 prosent i 2004 er for lavt. Økonomene TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, tipper på en lønnsvekst på 4 prosent, men Nordea frykter at også den prognosen vil sprekke.

- I sum ser vi ikke grunn til å endre vårt lønnsanslag på 4 prosent, men sannsynligheten for at vi kommer over er større enn at vi kommer under, heter det i Nordeas morgenrapport signert seniorøkonom Erik Bruce.

Frykter hestehandel om pensjon

Foreløpige anslag tyder på at selv med et nulloppgjør til våren, kan lønnsveksten i industrien bli 3,5 prosent i år. Grunnen er at overhenget fra i fjor er høyt. På toppen kommer lokal lønnsglidning.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror LO kan leve med svært lave lønnstillegg i år, forutsatt at Gerd-Liv Valla & co. får arbeidsgiverne med på en avtale om tjenestepensjon. Det kan komme til å koste bedriftene dyrt.

- Det vi frykter er at arbeidsgiversiden kjøper seg lav lønnsvekst i to år mot å ta på seg store kostnader på pensjonssiden, for eksempel allmenngjøring av tjenestepensjon, sier Jullum til TV 2 Nettavisen, og tilføyer:

- Det kan bli veldig kostbart på sikt. Det blir som å pisse i buksa for å holde varmen.

Håper i det lengste

Både Fokus Bank og DnB NOR tror i likhet med Nordea på en samlet lønnvekst rundt 4 prosent. Næringspolitisk direktør i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL), Knut Sunde, håper industrien kommer lavere enn det.

- Vi har tro på at vi ender opp med et fornuftig lønnsoppgjør i år. 3,5 prosent er den forventede lønnsveksten hos våre konkurrentland, påpeker han.

Sunde er overbevist om at lærdommen fra de siste to-tre årene har sunket inn hos både arbeidsgivere og arbeidstakere. I 2003 gikk 17.000 industriarbeidsplasser tapt her til lands.

- 17.000 er så mye at det vekker bekymring. Så lenge industrien går i front i et lønnsoppgjør, legger det føringer for hvordan lønnsoppgjøret blir. Vi har tro på at industriens tunge posisjon får gjennomslag i hele lønnsoppgjøret, sier han til TV 2 Nettavisen.

Gårsdagens signaler fra LO-lederen tar han ikke så tungt.

- Det er helt naturlig at en LO-leder ikke vil binde seg før et oppgjør. Det er ingen fra arbeidsgiversiden som forventer at en LO-leder gir forpliktende uttalelser i februar, understreker TBL-direktøren.

Intern dragkamp

Frank Jullum tror den interne dragkampen i LO kan bli avgjørende for hvor høye lønnskravene blir.

- Det finnes store grupper i servicesektoren som har liten forståelse for at konkurranseevnen skal tillegges avgjørende vekt. Det er ikke sikkert at Gerd-Liv Valla får tilslutning for sin linje, påpeker sjeføkonomen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her