RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter ikke renteoppgang

Sist oppdatert:
Stortinget (TV 2 Nettavisen): Vi vasser i oljepenger og kan plusse på til både forsvar og sykehus uten at renta går opp, mener Frps Siv Jensen.

- Norge går så det griner, med rekordhøy avkastning på Petroleumsfondet og en oljepris langt over det som er forventet, sier Jensen til TV 2 Nettavisen.

Fredag legger finansminister Per-Kristian Foss (H) fram regjeringens reviderte budsjett for 2005. Jensen gjør det klart allerede nå at Frp mener det er handlingsrom for ekstrabevilgninger.

Rentespill
Regjeringen har i vår gitt sterkt uttrykk for at det er nødvendig med en stram økonomi for å holde renta nede. Det er derfor ikke ventet noen løssluppenhet fra Foss fredag.

Men Frp vil ikke nekte seg muligheten til å komme med forslag om å plusse på, i frykt for å få skylden for en eventuell renteoppgang før valget.

- Jeg tror regjeringen skal roe seg ned. Det blir ikke lånefest og renteoppgang av at vi vil gi sykehusene mulighet til å behandle pasientene, sier Jensen.

Hun minner om at sentralbanksjefen allerede ved nyttår varslet en normalisering av rentenivået.

- Jeg tror alle har fått med seg at vi må påregne en svak og sakte renteoppgang i årene som kommer. Om det kommer en økning i sommer, eller ikke, det vet vi ikke, sier Jensen.

Sentralbanksjefen har flere hensyn å ta enn til konjunkturene i Norge, sier hun.

- Det internasjonale forholdene skal også tas hensyn til. Om det blir gjort noen endringer i revidert, må ingen komme og fortelle meg at det vil utløse en renteoppgang, fnyser Frps finanspolitiske talskvinne..

To hovedkrav
Jensen har to konkrete krav Foss må innfri for at det i det hele tatt skal være aktuelt for Frp å inngå en ny budsjettavtale.

  • Han må plusse på rundt en milliard kroner til Forsvaret
  • Han må rette opp det økonomiske uføret helseregionene er kommet opp i

- Vi har varslet at underskuddet i Forsvaret i 2004 ikke skal dekkes inn i 2005. Jeg kan nesten ikke tro at regjeringen vil prøve å gjøre det. Det vil være brudd med budsjettavtalen. Helseforetakene må det også gjøres noe med i revidert. Det er urovekkende store problemer i flere helseregioner. Det blir et svært viktig tema for oss, sier Jensen, som er forhandlingsleder for Frp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere