RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter influensa-epidemi

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Feber, smerter og hoste har sendt rekordmange til sengs den siste uken. Forskerne mener influensaviruset er spredd utover hele landet.

Ved folkehelseinstituttet samles alle influensatallene fra hele landet. Fujian-viruset er i full vigør, og det er bare november. Årets epidemi vil trolig bli like stor som Sydney-viruset var for fire år siden.

- Vi har satt at utbruddsgrensen er når 2 prosent av de som går til lege får diagnosen influensa. Det er ikke lenge før vi når denne grensen, sier Bjørn G. Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet, til TV 2-Nyhetene.

- Ved toppen for fire år siden fikk 10 prosent av de som oppsøkte lege stilt diagnosen influensa, sier Iversen.

Anbefaler vaksine

I år kan det bli enda verre. De neste tre månedene vil trolig over en halv million nordmenn bli smittet.

- Hvis du ikke har blitt smitta så er det ikke for sent å vaksinere deg. Folk i risikogruppa bør vaksinere seg - og har du ikke gjort det så bør du gjøre det nå, slår Iversen fast.

Tidlig utbrudd

- Det kommer jo fra Kina, og nå er viruset helt klart påvist i Trøndelag og i Østlandsområdet. Det er sannsynlig at viruset nå er over hele landet, sier professor Lars R. Haaheim ved Influensasenteret på Vestlandet.

Det er tidlig, for vanligvis slår influensaen ut for fullt etter jul.

- Om det blir en epidemi av noe kaliber, er det for tidlig å si. De neste par ukene vil vise om tallene øker så raskt at det blir en epidemi å snakke om. Det er lenge siden vi hadde en epidemi her i landet, så statistisk sett ligger alt til rette, sier Haaheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere