*Nettavisen* Nyheter.

Frykter milliardregning på datalagring

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Motstanderne krever å få vite hva kryptert datalagring vil koste. Frp anslår flere titall milliarder kroner.

01.04.11 09:57

Kampen synes å være tapt for motstanderne av datalagringsdirektivet, men striden fortsetter. Når Stortinget innleder behandlingen av saken mandag, er det duket for en maratondebatt der forsvarerne av EU-direktivet i Arbeiderpartiet og Høyre vil oppleve et stormløp fra motstanderne i SV, Senterpartiet, Venstre, KrF og Frp.

Retter skytset mot kostnadene
De fem partiene forsøkte å utsette behandlingen ved å klage på saksbehandlingsfeil til Stortingets presidentskap, men dette ble avvist. Nå retter de skytset mot uklarhetene rundt kostnadene ved å innføre seks måneders kryptert lagring av norske borgeres datatrafikk. Selskapene som blir pålagt denne lagringen vil få økte kostnader. Samferdselsdepartementet har i et brev til Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget sagt at «Dette vil bli svært dyrt». Se rammesak.

Ber Finansdepartementet komme med tall
- Det har vært en ekstrem kort saksbehandling på det forslaget Høyre og Arbeiderpartiet er blitt enige om, og ingen har så langt kunnet gi svar om de økonomiske kostnadene. Jeg har nå tatt kontakt med våre folk i Finansdepartementet for å få fram noen tall og bedt om at de kommer innen debatten i Stortinget mandag, sier stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) til Nettavisen.

- Hvis du summerer opp, kan det være snakk om store milliardbeløp, sier Langeland og viser til brev fra Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet om konsekvensene av avtalen.

- Oppvisning i økonomisk uansvarlighet
Langeland får støtte av stortingsrepresentant Arne Sortevik fra Frp.

- Det er heldigvis sjelden Stortinget vedtar ting uten å kjenne de økonomiske konsekvensene. Men her kan det være snakk om en ekstraregning på titalls milliarder. Det er en sjelden oppvisning i økonomisk uansvarlighet, sier Sortevik.

Nye systemer og programvare
Sortevik ser for seg at tilbyderne må implementere nye systemer og programvare i allerede etablerte løsninger for kundehåndtering og fakturering og at dette må bli dyrt. Hvordan eventuelt kostnadsdelingen mellom staten og selskapene skal være, er ikke klart.

Langeland og Sortevik sier regningen som kan bli veltet over på selskapene som blir pålagt datalagringen til slutt vil ende hos forbrukerne.

- Begge departementene sier dette vil bli svært kostbart og svært krevende å gjennomføre i praksis. Det vil få konsekvenser for konkurransen og tilbudet i telemarkedet, og det kan skvise ut noen av de små selskapene, tror Sortevik.

Mener DLD truer personvernet
Men det er de prinsipielle sidene ved datalagringsdirektivet som bekymrer partiene i den uvanlige koalisjonen mest, slik også med Hallgeir Langeland og Arne Sortevik.

- Det er historisk at EU så klart presser Norge til å flytte grensene for personvern. Det er det som ligger i bunnen for denne saken, sier Sortevik.

- Jeg tror nytten for politiet når det gjelder seks måneders datalagring vil være begrenset. Det er ikke nødvendig å mistenkeliggjøre et helt folk. Det er det som skjer i praksis når e-post, datatrafikk og telefoner skal registreres, sier Langeland.

Departementet: «Dette vil bli svært dyrt»

Samferdselsdepartementet skriver dette om kryptert datalagring i et svar til Stortingets transport- og kommunikasjonskomite:

«Den viktigste konsekvensen av forslaget om krav til kryptering er økte kostnader. Tilbyderne vil måtte implementere nye systemer, programvare o.l i sine allerede etablerte løsninger for kundehåndtering /fakturering. Dette vil bli svært dyrt.»

Og videre:

«Oppsummeringsmessig vil forslagene i avtalen mellom Arbeiderpartiet og Høyre medføre svært høye kostnader og være meget utfordrende å gjennomføre. Belastningen for tilbyderne vil avhenge av modell for kostnadsdeling. Dersom tilbyderne må dekke kostnadene knyttet til kryptering vil dette kunne få store konsekvenser for tjenestetilbudet og konkurransen i markedet. I dag dekkes tilbydernes merkostnader til drift av staten. Dersom det innføres strengere krav til sikkerhet bør staten dekke kostnaden til dette».

TV 2 publiserte torsdag brevene fra Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet. Les dem her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag