Frykter misbruk ved TV-overvåkning

Foto: Kjetil Mæland

Datatilsynet anslår at 90 prosent av alle monterte overvåkningskameraer ikke er meldt inn, slik loven krever. Nå frykter de at retten til bruk av kameraene blir misbrukt.

26.04.04 13:21

I januar 2001 trådte registreringsplikten for overvåkningskameraer i kraft. Det betyr at alle som allerede har, eller ønsker å sette opp overvåkningskameraer, må melde i fra til Datatilsynet, skriver Østlandets Blad.

- Vi har ingen god oversikt over hvor mange kameraer som finnes. Det største problemet med dette, er at man ikke har noen garanti for at opptakene blir behandlet på en forsvarlig måte, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til avisen.

Han oppfordrer overvåkerene til å melde fra.

- Det tar ti minutter å fylle ut et registreringsskjema. Hvis man ikke en gang klarer å gjøre dette, stiller jeg store spørsmål til hvordan man håndterer opptakene, sier Skåra.

Idag kan både privatpersoner og bedrifter montere et overvåkningskamera, men formålet med overvåkningen skal være saklig begrunnet. Overvåkeren har også plikt til å sette opp tydelig skilting som opplyser om at plassen er overvåket.

- Driver man hemmelig overvåkning med vitende vilje, kan man straffes med bøter eller fengsel. Man kan også få erstatningskrav hvis det blir avslørt at opptakene ikke er godt nok sikret, advarer Skåra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag