*Nettavisen* Nyheter.

Frykter monstervirus

Foto: (Reuters/Scanpix)

Overdreven bruk av influensamedisin kan gjøre fugleviruset enda sterkere.

25.10.05 16:11

Det frykter medisinprofessor Bjørn-Erik Kristiansen ved Telelab i Skien.

Salget av influensamedisinen Tamiflu har gått rett til værs de siste ukene, og Bjørn-Erik Kristiansen peker på at unødvendig bruk av slik medisin i verste fall kan føre til at viruset blir motstandsdyktig - og medisinen blir ubrukelig.

Det fins allerede influensavarianter som kan være motstandsdyktige mot medisin. Hvis flere begynner å bruke antibiotika mot en mikrobe, kan den mutere og oppnå motstandsdyktighet eller gi allerede resistente varianter større utbredelse, forklarer Kristiansen, som er professor i mikrobiologi.

- Hvis folk kjøper influensamedisin, tar det med på reise og begynner å bruke det fort de føler seg uvel, får du et slikt antibiotikapress som kan bidra til denne utviklingen, sier Kristiansen til TV 2 Nettavisen.

Han synes ikke situasjonen er så alvorlig at folk trenger å hamstre medisin.

- Det vil ha flere uheldige følger enn positive, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Advarer
Også Folkehelseinstituttet deler bekymringen.

- Man skal være nøye med å ikke overforbruke de midlene man har mot bakterier og virus fordi man risikerer at virus blir resistente. Hvor stor faren er i denne sammenhengen, er ikke godt å si, sier direktør Geir Stene Larsen i Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisen.

Sosial- og helsedirektoratet ser heller ikke noe behov for at du og jeg skal hamstre influensamedisin på egenhånd. Likevel er det solgt 26.200 pakker Tamiflu hittil i år, mot 766 i hele fjor.

Norske myndigheter har også kjøpt inn 1,4 millioner doser influensamedisin.

- Sosial- og helsedirektoratet vil ikke anbefale folk å ha sitt eget lager, fordi det lageret Norge har, er tilstrekkelig for en akutt krise. Unødig oppkjøp privat kan også gjøre det vanskelig for dem som virkelig trenger å få tak i det for en vanlig vinterinfluensa, sier Lars R. Haaheim, professor ved influensasenteret ved Universitetet i Bergen, til TV 2 Nettavisen.

- Hvis folk bruker medikamentet mot vanlig reell, influensa vil en eventuell massiv bruk kunne øke risikoen for at også ordinære influensavirus blir mer motstandsdyktige, men medikamentet er kjent for å være robust, og det er veldig sjelden registrert at bruk har ført til resistens, sier han. Resistente varianter av fugleviruset vil dessuten ikke kunne oppstå før det eventuelt blir brukt mot fuglevirus.

- Men det er alltid en god regel å ikke bruke sånnne medikamenter unødig, presiserer han.

KAN UNDULATEN MIN BLI EN SMITTEBOMBE?

- Alt du lurer på om fugleinfluensa, men ikke tør spørre om

Massevaksinering
Norske myndigheter har også gjort avtale om produksjon av vaksine til 4 millioner nordmenn dersom fugleinfluensaviruset utvikler seg til en verdensomspennende epidemi.

Folkelhelseinstituttet ønsker at eldre og folk i risikogruppene skal vaksinere seg mot influensa hvert år framover.

- Vi ønsker å få i gang en rutine for influensavaksinasjon og pneumokokkvaksine for alle som er fylt 65 år, har hjerte- og karsykdommer, lungelidelser eller har diabetes. De har størst risiko for å bli syke, sa Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet til TV 2 Nettavisen mandag.

Men han presiserer at man må holde vaksinering og medikamenter fra hverandre.

- En vaksine er noe helt annet enn medisin, som gis for å hindre at folk blir syke i det hele tatt. Vaksinering har ikke noe med resistentutvikling å gjøre. Det bygger på et helt annet prinsipp og vil ikke gjøre viruset resistent, sier han.

Det såkalte eldre-vaksinasajonsprogrammet skal settes i gang for alvor neste år, uavhengig om fugleinfluensaviruset kommer til Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samme risiko
Så langt har det fryktede fugleviruset H5N1 krevd rundt 60 liv i Asia. Mandag varslet indonesiske helsemyndigheter at en 23 år gammel mann fra Vest-Java døde som følge av fugleviruset.

Veterinærinstituttet vurderer likevel ikke smitterisikoen for Norge som endret siden påvisningen av H5N1 i Tula-regionen i Russland. Dette tilfellet ble rapportert 19. oktober.

Bjørn-Erik Kristiansen mener at frykten for fugleinfluensaen er et større helseproblem enn selve influensaen og peker på at det skal svært mye til å bli smittet. Han har liten tro på de dystre spådommene om at fugleviruset H5N1 kan bli en ny spanskesyke.

- En eller annen gang i framtida kommer det en ny pandemi, men neppe i en slik alvorlighetsgrad.

Andre varianter av fugleviruset gir lettere sykdom hos mennesker enn H5N1, for eksempel subtypene H1, H2 og H3, som utløste henholdsvis Spanskesyken i 1918, Asia-syken i 1957 og Hongkong-syken i 1968.

- Subtypen H2 er kanskje en mer aktuell kandidat. Den har vi ikke sett siden 1968, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.