RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter norsk fedme-epidemi

Sist oppdatert:
Idrettseksperter stiller seg sterkt kritiske til at norske skoleelever ikke får mer fysisk aktivitet i skoletiden.

I en fersk høringsuttalelse til Utdannings- og forsknings departementet skriver rådets leder, professor i idrettsmedisin Roald Bahr, at det nye timefordelingsforslaget for grunnskolen og videregående skole «rett og slett ikke er godt nok», melder VG.

Bahr advarer mot at Norge kan vente seg en fedmeepidemi lik den man ser i USA. Han mener noe drastisk må gjøres, og er overrasket over at ekspertråd ikke blir fulgt.

- Fedmeutviklingen er potensielt et enormt helseproblem. I festtaler snakker alle politikere varmt om å innføre en time med fysisk aktivitet hver dag for skoleelever, sier medisinprofessoren til VG.

I høringsuttalelsen skriver Rådet for fysisk aktivitet at «motoriske ferdigheter» må inn som basisferdighet i opplæringen, på lik linje med det å kunne lese, skrive og regne. Rådet poengterer også at selv om antall gymtimer økes noe, fjernes elevans valgfags- og frie timer. Disse har ofte vært benyttet til friluftsfag og andre former for fysisk aktivitet.

For 8. trinn og oppover foreslås det ingen økning i antall gymtimer, samtidig som frie timer fjernes. Elever ved videregående skoler får heller ingen økning i kroppsøvingstimer utover dagens to skoletimer pr. uke. Dette kaller Rådet «sterkt beklagelig».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere